In Sociale Werkvoorziening laaggeletterdheid weinig prioriteit

09/06/2008 09:23

CAOP

Den Haag, 9 juni 2008 - In Nederland zijn er in totaal 1,5 miljoen laaggeletterden, waarvan ongeveer 16.000 mensen werkzaam in de Sociale Werkvoorziening (SW). Uit onderzoek blijkt echter dat veel SW-bedrijven geen prioriteit geven aan het probleem van laaggeletterdheid bij SW-medewerkers. Laaggeletterdheid kan voor SW-medewerkers een obstakel zijn in hun ontwikkeling en doorstroom naar een reguliere baan. Deze doorstroom is echter een van de hoofddoelstellingen binnen een SW-bedrijf.

"SW-bedrijven spelen een essentiële rol bij de aanpak van laaggeletterdheid. Ongeveer 16% van de werknemers in de SW heeft zoveel moeite met lezen en schrijven dat zij niet voldoende kunnen mee draaien in onze maatschappij. SW-bedrijven hebben dus een belangrijke rol in het aanpakken van laaggeletterdheid. Ik hoop dat ook SW-bedrijven deze medeverantwoordelijkheid voelen en vandaag nog aan de slag te gaan met de aanpak van laaggeletterdheid," aldus Margreet de Vries, directeur Stichting Lezen & Schrijven

Probleem met een lage prioriteit

Het onderzoek 'Laaggeletterdheid in de Sociale Werkvoorziening', uitgevoerd door Research voor Beleid in opdracht van SBCM, toont aan dat 20% van de hoofden P? van SW-bedrijven laaggeletterdheid niet als een probleem ziet. Met name op productieafdelingen wordt laaggeletterdheid minder vaak als probleem gezien. Uit het onderzoek blijkt verder dat slechts enkele SW-bedrijven systematisch nagaan of er sprake is van laaggeletterdheid binnen het bedrijf; veelal is er sprake van ad hoc beleid.

Directeur Cees Boon van SW-bedrijf Paswerk, genomineerd voor de Nationale Alfabetiseringsprijs 2008, onderstreept het belang van taalbeheersing: "Medewerkers en cliënten van ons bedrijf die niet taalvaardig zijn, hebben meer moeite om de stap te maken naar de reguliere arbeidsmarkt. Door nadrukkelijk met taalles bezig te zijn, haal je een drempel weg. Daardoor integreren onze mensen maatschappelijk een stuk makkelijker; en dit is niet alleen op hun werk."

Laaggeletterdheid en doorstroom naar regulier werk

SBCM, Arbeidsmarkt- en Ontwikkelingsfonds sociale werkvoorziening, neemt het signaal dat af wordt gegeven door het rapport serieus. Arie van Dijk, secretaris SBCM: "SW-bedrijven zitten de laatste jaren in een zeer complexe omgeving. Zij moeten de omslag maken van productiebedrijf naar mensontwikkelbedrijf. Dit houdt in dat zij SW-medewerkers dusdanig moeten ontwikkelen -op zowel sociale als vakvaardigheden- dat zij door kunnen stromen naar een reguliere baan. Dit brengt een hele andere invulling van de primaire werkprocessen met zich mee. Het bestrijden van laaggeletterdheid is een van de vele zaken die de SW-bedrijven moeten oppakken. SBCM wil het aanpakken van laaggeletterheid bij SW-medewerkers stimuleren omdat het hun kansen op doorstroom naar een reguliere baan vergroot."

De activiteiten van SBCM, onder meer in samenwerking met Stichting Lezen & Schrijven, richten zich in eerste instantie op de bewustwording van het probleem van laaggeletterdheid bij SW-bedrijven. Ook wil SBCM concrete afspraken maken met gemeenten en SW-bedrijven over scholing van SW-medewerkers in een vroegtijdig stadium, namelijk wanneer zij op de wachtlijst staan. In die periode kan al begonnen worden met scholing. Verder wil SBCM SW-bedrijven ondersteunen met informatie over subsidie- en financieringsmogelijkheden. Hiervoor stelt SBCM een Subsidiewijzer samen.





http://www.sbcm.nl