Provincie Drenthe

PS-besluitenlijst d.d. 4 juni 2008

Aan deze openbare besluitenlijst kunnen geen rechten worden ontleend. Alleen de tekst van het door provinciale staten vastgestelde verslag bevat de formele besluitvorming en de door gedepu- teerde staten tijdens de behandeling gedane toezeggingen.

C. INGEKOMEN STUKKEN
a. Brieven/mededelingen gedeputeerde staten a.1. Brief van 23 april 2008 over beantwoording vragen ex artikel 41 Reglement van orde van het CDA inzake actualiteit bestemmingsplannen Drentse gemeenten en rapport NRK over toerisme en recreatie.

Besluit: Op verzoek van de fractie van het CDA wordt deze brief geagendeerd voor de vergadering van de Statencommissie Omgevingsbeleid van 10 september 2008. b. Van derden ontvangen
b.1. Jaarverslag Kiesraad 2007.

Besluit: Het jaarverslag is voor kennisgeving aangenomen. b.2. Jaarbericht parlementair jaar 2006/2007 van de Eerste Kamer der Staten-Generaal.

Besluit: Het jaarbericht is voor kennisgeving aangenomen. b.3. Brief van 29 mei 2008 van de Commissie Rol en Taken provincie Drenthe betreffende verantwoording van kosten.

Besluit: Deze brief is betrokken bij de behandeling van agendapunt L.2, rapport van de Statencommissie Rol en taken provincie Drenthe van mei 2008: "Amen is geen Amsterdam", een onderzoek naar positionering, rollen en taken van de provincie Dren- the.

D. VASTSTELLING AGENDA
Besluit: Provinciale staten hebben de herziene voorlopige agenda vastgesteld, met dien verstande dat als agendapunten L.7 t/m L.11 zijn toegevoegd vijf moties vreemd aan de orde van de vergadering, te weten:
- van het CDA over ombouw van de keersluis te Zwartsluis in een schutsluis
- van de PvdA over de theatervoorstelling "Gegijzeld"
- van GroenLinks over de CAO openbaar vervoer
- van de SP over scholing nieuwe werknemers in het openbaar vervoer
- van de SP over de aanbesteding openbaar vervoer .

E. VASTSTELLING VERSLAG
Besluit: Provinciale staten hebben het verslag van hun vergadering van 23 april 2008 overeenkomstig het ontwerp vastgesteld.

F/G. ONDERZOEK GELOOFSBRIEVEN EN INSTALLATIE
Besluit: Provinciale staten hebben na onderzoek van de geloofsbrieven tot provinciale staten toegelaten de heren W.A.R. Boer te Westerbork en R.D. Esseveld te Diever.


---
Na de toelating hebben de heren Boer en Esseveld in handen van de voorzitter van provinciale staten de verklaring en belofte afgelegd.

I. BENOEMING LID IN STATENCOMMISSIE
Besluit: Provinciale staten hebben op voordracht van de PvdA-fractie de heer W.A.R. Boer benoemd tot lid van de Statencommissie Omgevingsbeleid.

J. BENOEMING PLV. LID IN ALGEMEEN BESTUUR SNN
Besluit: Provinciale staten hebben op voordracht van de PvdA-fractie de heer K.R. Dijkstra benoemd tot plaatsvervanger van de heer A. Huizing in het algemeen bestuur van het SNN.

K. MONDELINGE VRAGEN
Er zijn geen mondelinge vragen gesteld.

L. VOORSTELLEN
L.1. Statenstuk 2008-326
Voorstel van gedeputeerde staten van 24 april 2008, kenmerk 15/5.1/2008004306, Jaarstukken 2007.

Amendement A1: De fractie van het CDA heeft, mede namens de fracties van Groen- Links en SP, een amendement ingediend, waarin wordt voorgesteld in het besluit onder punt V de woorden "Reserve Stimuleringsfonds Drentse projecten" te vervangen door de woorden "Algemene reserve". Besluit: na beraadslaging en na stemming bij handopsteken is het amendement ver- worpen.

Besluit: Na beraadslaging en na stemming bij handopsteken is het voorstel aanvaard. De heer Westerhof (SP) heeft tegen het voorstel gestemd. L.2. Rapport van de Statencommissie Rol en taken provincie Drenthe van mei 2008: "Amen is geen Amsterdam", een onderzoek naar positionering, rollen en taken van de provincie Drenthe.

Besluit: Na een opiniërende discussie over het rapport is besloten dat het Presidium in overleg met de fractievoorzitters een nader procedurevoorstel doet met betrekking tot het vervolgtraject. De Statencommissie Rol en taken is décharge verleend. L.3. Statenstuk 2008-320
oorstel van gedeputeerde staten van 10 april 2008, kenmerk 8/4.1/2008002300, V
Eenmalige bijdrage Cultureel Kwartier; bestuurlijk akkoord Cultureel Kwartier en Erf- goedkwartier.

Besluit: Zonder beraadslaging en zonder hoofdelijke stemming is het voorstel met algemene stemmen aanvaard.
L.4. Statenstuk 2008-327
oorstel van gedeputeerde staten van 23 april 2008, kenmerk 17/5.2/2008004986, V
Vaststelling Provinciale monumentenverordening 2008.

Besluit: Zonder beraadslaging en zonder hoofdelijke stemming is het voorstel met algemene stemmen aanvaard.


---
L.5. Statenstuk 2008-323
oorstel van gedeputeerde staten van 10 april 2008, kenmerk 15/6.3/2008004308, V
Grenscorrectie ten behoeve van Transferium Hoogkerk.

Besluit: Zonder beraadslaging en zonder hoofdelijke stemming is het voorstel met algemene stemmen aanvaard.
L.6. Statenstuk 2008-325
oorstel van gedeputeerde staten van 24 april 2008, kenmerk 16/5.1/2008004651, V
Subsidieregeling toerisme natuurlijk! Drenthe 2008-2010.

Besluit: Zonder beraadslaging en zonder hoofdelijke stemming is het voorstel met algemene stemmen aanvaard.
L.7. Motie M1 van de fractie van het CDA, mede namens de fracties van VVD, PvdA en GroenLinks, over de ombouw van de keersluis te Zwartsluis in een schutsluis, waarin GS wordt verzocht te bevorderen dat de regionale partijen met het rijk een oplossing vinden voor de financiering van de meerkosten van de voorkeursvariant. Provinciale staten zullen via hun fracties in de Tweede Kamer bevorderen dat de in het MIRT ge- raamde 42 miljoen wordt aangewend voor deze varia nt.

Besluit: Zonder beraadslaging en na stemming bij handopsteken is de motie aan- vaard. De heer Esseveld (SP) heeft tegen de motie gestemd. L.8. Motie M2 van de fractie van de PvdA over de theatervoorstelling "Gegijzeld", waarin GS wordt verzocht het subsidieverzoek hiervoor bij wijze van uitzondering opnieuw te laten beoordelen door de Adviescommissie Actieplan Cultuurbereik, constructief in te spelen op eventuele initiatieven ter bevordering van de verwerking van de gijzeling in Bovensmilde en de staten beargumenteerd te informeren over de beslissing.

Besluit: Na beraadslaging en na stemming bij handopsteken is de motie met algeme- ne stemmen aanvaard.
L.9. Motie M3 van de fractie van GroenLinks, mede namens de fractie van de SP, over de CAO openbaar vervoer, waarin GS wordt verzocht in het bestek, als uitwerking van het Programma van eisen, op te nemen dat functie- en/of baangarantie op het huidige niveau en in de huidige omvang worden gegarandeerd.

Besluit: Na beraadslaging en na stemming bij handopsteken is de motie verworpen. L.10. Motie M4 van de fractie van de SP over scholing van nieuwe werknemers in het open- baar vervoer, waarin GS wordt verzocht contact te leggen met ROC's over het scho- lingsaanbod om zo meer garantie te hebben voor de toestroom van nieuwe (vooral jongere) mensen.

Besluit: Na beraadslaging en na stemming bij handopsteken is de motie verworpen. L.11. Motie M5 van de fractie van de SP over aanbesteding van het openbaar vervoer, waarin GS wordt verzocht te bewerkstelligen dat alle concessies bij één aanbieder worden ondergebracht, met uitzondering van de concessie voor de spoorlijn Emmen- Zwolle, die bij de NS wordt ondergebracht.

Besluit: Na beraadslaging en na stemming bij handopsteken is de motie verworpen.