Gemeente Sint-Oedenrode


Persbericht
gemeente Sint-Oedenrode 5 juni 2008
Project voorkoming schooluitval succesvol
De afgelopen twee jaar heeft de gemeente Sint-Oedenrode deelgenomen aan het regionale project Way2Go, dat voortijdige schooluitval moet voorkomen. En met succes: er werden 48 jongeren bereikt. Daarvan zijn 28 jongeren aan een nieuwe opleiding begonnen, terwijl 7 jongeren werden bemiddeld naar werk. Het project Way2Go is een samenwerking van 14 gemeenten uit de regio Brabant Noordoost en krijgt steun vanuit het Europees Sociaal Fonds (ESF) en van de Provincie Noord-Brabant. In het project staat de vraag van jongeren centraal. Ook de resultaten op regioniveau zijn goed. 77% van de 2.700 jongeren die in de afgelopen drie jaar zijn aangemeld werden bereikt.
Het unieke karakter van het project is vooral gelegen in de samenwerking tussen gemeenten, onderwijsinstellingen, het Centrum voor Werk en Inkomen en hulpverleningsinstanties. Die samenwerking heeft een integrale en sluitende aanpak mogelijk gemaakt.
Way2Go vervult de wettelijk voorgeschreven functie van RMC (Regionaal Meld- en Coördinatiepunt), waar scholen voortijdig schoolverlaters melden. Het doet echter veel meer. Doel van Way2Go is alle uitvallers zonder startkwalifi catie (startkwalificatie is minimaal een diploma op mbo-niveau 2, havo- of vwo-diploma) alsnog naar een

opleiding of naar werk te begeleiden. Bij voorkeur naar een opleiding die hen alsnog aan een startkwalifi catie helpt. Daarbij levert Way2Go maatwerk: jongeren krijgen individuele trajecten naar werk en/of onderwijs aangeboden. Preventieve acties
De samenwerking tussen onderwijs en Way2Go heeft bovendien geleid tot verschillende preventieve acties die er voor zorgen dat het aantal uitvallers wordt teruggedrongen. Een van deze acties is het project Stick Together dat de jongeren in de overgang van vmbo naar mbo monitoort. Landelijk blijkt gemiddeld 15% van de aangemelde vmbo'ers niet op het mbo aan te komen. Door Stick Together is dit percentage in Noordoost Brabant slechts 1,9 %. Vanwege de succesvolle resultaten wordt het project voortgezet in 2008 en is er opnieuw subsidie verstrekt door het ESF en de Provincie. Ook Sint-Oedenrode doet weer mee.