Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Kampioenen bekend bij Royal Haskoning NK Schoolschaken

Op zaterdag 7 juni werd in Nijmegen de aatste ronde gespeeld van de Nederlandse kampioenschappen voor schoolteams. Gastheer en sponsor was als vanouds Royal Haskoning dat zijn fraaie locatie ter beschikking stelde.

Er wordt bij de scholieren in drie categorieën gespeeld, het basisonderwijs, de onderbouw van het voortgezet onderwijs en de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Deze laatste groep zorgde voor de spannendste strijd. Drie van de vier finalisten ontliepen elkaar nauwelijks in speelsterkte. Dat is te zien in de eindstand waar het Driestar College uit Gouda, het Keizer Karel College uit Amstelveen en de SG Tongerlo uit Roosendaal alle drie op vier matchpunten staan. Op grond van de bordpunten gebeurde dat in de hierboven genoemde volgorde. De titel was dus voor het Driestar College.

Bij de onderbouw van het voortgezet onderwijs was het Praedinius Gymnasium uit Groningen oppermachtig. Alle wedstrijden werden ruim gewonnen.

In het basisonderwijs was De Vink uit Voorschoten duidelijk de sterkste. OBS Klim-op (RSB) kon de winnaars op bordpunten aardig bijhouden maar verloor in de onderlinge wedstrijd en liep daardoor een onoverbrugbare achterstand op matchpunten op.

Er is een uitgebreide website van de scholenkampioenschappen. Daarop kunt u verslagen, foto's en alle uitslagen bekijken.
---

Vierde nummer van Matten in teken van Bobby Fischer

Onlangs is het vierde nummer van het Nederlandstalige schaaktijdschrift Matten verschenen. In Matten worden goed geschreven verhalen over het nationale en internationale schaakleven gepubliceerd. Diagrammen en schaakzetten zijn in dit blad niet of nauwelijks te vinden.

De vierde aflevering van Matten staat in het teken van Bobby Fischer, die in januari van dit jaar overleed. In het openingsartikel beschrijft schaakorganisator Bessel Kok hoe hij een poging deed Fischer aan het schaakbord terug te krijgen. Anatoli Karpov vertelt over zijn vergeefse pogingen een tweekamp tegen Fischer te spelen en de laatste jaren van Fischer op IJsland worden beschreven.

Naast diverse korte bijdragen is er een nostalgisch verhaal van Jan Timman over Botwinnik te lezen, vergelijkt Ton Sijbrands schaken en dammen en komt de lezer te weten hoe Karel van der Weide het bestaan van de profschaker bekijkt. Tot slot onthult redacteur Allard Hoogland dat de Tabe Bas die af en toe in schaakrubrieken opduikt wel degelijk bestaat.

Matten is een uitgave van New in Chess en is verkrijgbaar in de boekhandel.

---