Groen!

Brussel, 6 juni 2008

België en Vlaanderen moeten kiezen voor meer bioproducten en biolandbouw

Groen! is tevreden dat Vlaams Minister-president Peeters een vervolg breit aan de vroegere Actieplannen Biologische Landbouw, maar mist alweer concrete acties en ambitie. De vraag naar biologische producten in Vlaanderen is nochtans fors gestegen. Maar de productie kan niet volgen. Vlaanderen doet het wat dat betreft stukken slechter dan Wallonië. In Vlaanderen is amper 0,52% van de teelten biologisch, in Wallonië is dat al 3,35%. Het Europees gemiddelde ligt met 4,3% een stuk hoger. Het gevolg is dat veel bio in Vlaanderen in feite afkomstig is uit het buitenland.

Groen! vraagt dat Vlaanderen in samenwerking met andere overheden eindelijk durft te kiezen voor meer bioproducten en voor meer bioboeren en geeft 5 voorzetten:

We moeten in de eerste plaats de korteketenverkoop stimuleren waarbij de afstand tussen producent en consument zo klein mogelijk gehouden wordt. Om de consument beter te informeren, kan het aantal voedselkilometers op de voedingsproducten worden vermeld. Zo kan de milieubewuste consument kiezen voor meer (bio-)producten uit eigen streek.

Om meer boeren de stap te helpen zetten naar de biolandbouw is het belangrijk dat er voldoende ondersteuning komt tijdens de periode dat boeren omschakelen van gangbare naar biologische landbouw want de kosten zijn dan hoger maar de producten kunnen nog niet als bio verkocht worden. Daarom moet de bestaande omschakelingssteun verhoogd worden. De regering kan ook werk maken van prijswaarborgen, naar het voorbeeld van de extra toeslagen die het Nederlandse melkbedrijf Campina biedt aan melkveehouders die omschakelen naar bio.

Ten derde vraagt Groen! dat de overheid de controlekosten voor biologische producten integraal overneemt. Het is immers niet billijk dat de boeren met de gezondste producten extra kosten betalen.

Groen! hecht veel belang aan de voorbeeldfunctie van de federale, Vlaamse én lokale overheden. Vera Dua, Groen! parlementslid: "In het Vlaams actieplan gaat men naar `aanknopingspunten' zoeken. Dit is geen keuze maar een zeer vrijblijvend idee. Groen! vraagt daarentegen concrete engagementen. In alle overheidskantines moet bio aangeboden worden. In scholen kan met steun van de overheid integraal omgeschakeld worden naar biologische maaltijden naar het voorbeeld van de stad Rome. Zo krijgen onze kinderen de smaak te pakken. In Nederland blijkt dat de grote cateraars wat graag inspelen op de vraag van de overheid naar meer bio. In het Vlaams parlement zal Groen! vragen aan voorzitter Vanderpoorten dat het cateringbedrijf voortaan ook steeds bio-maaltijden aanbiedt in het zelfbedieningsrestaurant en de Daktuin."

Ten slotte vraagt Groen! aan de federale regering om dringend de BTW op biologische producten af te schaffen en het tarief voor de bio-horeca te verlagen van 12 naar 6%. Meyrem Almaci, Groen! fractieleidster in het federale parlement: "Biologische producten moeten voor iedereen toegankelijk zijn. Zeker in tijden van stijgende voedselprijzen is het belangrijk dat mensen kunnen blijven kiezen voor bioproducten. Winkels en supermarkten zouden voor bepaalde producten alleen nog bio kunnen aanbieden, zonder dat het meer kost voor de mensen. Dat zou pas een promotiestunt zijn. En een echte bijdrage aan een beter leefmilieu."

Vera Dua, Groen! Vlaams parlementslid

Meyrem Almaci, Groen! fractieleidster in het federale parlement