Plonzenweekeinde levert ruim 15.000 waarnemingen op

09/06/2008 10:49

De Vlinderstichting

(zie ook bijgevoegd document)

Persbericht Nijmegen, 9 juni 2008

Plonzenweekeinde levert ruim 15.000 waarnemingen op!

Het op 24 en 25 mei jl. door stichting RAVON georganiseerde nationale telweekend van kikkerplonzen heeft meer dan15.000 waarnemingen opgeleverd. Ruim 500 mensen zijn op pad gegaan en hebben amfibieën geteld. Het nationale Plonzenweekeinde is daarmee een groot succes geworden!

Waarnemingen uit het hele land

Stichting RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) is blij met de resultaten van het Plonzenweekeinde. Over heel Nederland verspreid zijn tijdens het weekeinde amfibieën geteld. Op ruim 530 plaatsen zijn kikkers, padden en salamanders gezien en/of gehoord. Het overgrote deel van de mensen dat deelnam aan het Plonzenweekeinde, heeft kikkers in de eigen tuinvijver geteld.

In de provincies Gelderland, Zuid Holland, Noord Brabant en Noord Holland hebben de meeste mensen meegedaan. In Gelderland, Zuid Holland, Noord Brabant en Groningen zijn de meeste amfibieën geteld. In deze vier provincies samen werden maar liefst 9.500 dieren geteld!

Groene kikker topscoorder

In Nederland komen 16 soorten amfibieën voor. Hiervan zijn er tijdens het Plonzenweekeinde 12 waargenomen. Van de meer dan15.000 getelde amfibieën, bleken er ruim 13.000 tot drie soorten te behoren: de groene kikker, de bruine kikker en de gewone pad. De absolute nummer 1 was de groene kikker, die met bijna 6.000 waarnemingen de lijst aanvoert.

Tijdens het Plonzenweekeinde zijn naast kikkers ook padden en salamanders geteld. Bijna drie op de vier waargenomen amfibieën was echter een kikker. Een uitslag die te verwachten was. Padden en salamanders zijn namelijk vooral 's nachts actief en overdag dus moeilijk te vinden.

(figuur: Overzicht van de plaatsen waar tijdens het Plonzenweekeinde amfibieën zijn geteld)

Stichting RAVON

Voor de bescherming van amfibieën, reptielen en vissen, één van de belangrijkste doelen van stichting RAVON, is het noodzakelijk een goed beeld te hebben van de verspreiding en aantallen van de dieren. Op dit moment trekken ruim 1000 vrijwilligers regelmatig de natuur in om amfibieën, reptielen en vissen in Nederland te tellen. RAVON hoopt hier, na het succes van het Plonzenweekeinde, een aantal enthousiaste vrijwilligers aan toe te kunnen voegen!

Het Plonzenweekeinde vond plaats in het kader van het 'Jaar van de Kikker', een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD), de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) en stichting RAVON. Het Plonzenweekeinde is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds. Door deelname aan het Plonzenweekeinde wilde RAVON bereiken dat mensen zich meer bewust worden van de amfibiesoorten die in hun eigen omgeving voorkomen.

www.plonzenweekeinde.nl

Op de website van het Plonzenweekeinde zullen alle resultaten van het weekend uitgebreid worden weergegeven (www.plonzenweekeinde.nl). Meer informatie over stichting RAVON is te vinden op www.ravon.nl.