Gemeente Andijk


* Samen werken aan schoon water

Samen werken aan schoon water

09 jun 2008
Gemeenten, provincie en hoogheemraadschap slaan de handen ineen. Het gezuiverde afvalwater in West-Friesland kan en moet schoner. De zuiveringsinstallatie in Wervershoof zal via een nieuwe en milieuvriendelijker methode meer bacteriën uit het afvalwater halen. Daardoor komt schoner water in de polder en uiteindelijk in het IJsselmeer. Dat is beter voor ons drinkwater maar ook voor de recreatie. We steken in ons land veel geld en deskundigheid in het verbeteren van de waterkwaliteit, want het kan en moet nog steeds beter. Dat is wel eens anders geweest.

Zwart en schuimend
In de jaren zeventig kwamen rivieren nog zwart en schuimend de grens over. Afspraken tussen de Europese landen maakten een einde aan de zware verontreiniging van het water. De chemische kwaliteit van het water is nu een stuk beter, maar de ecologische kwaliteit laat nog te wensen over. Daarom is in heel Europa de zogeheten Kaderrichtlijn Water ingevoerd.

In alle landen worden maatregelen genomen voor schoon water. In Noord-Holland Noord hebben de gemeenten, de provincie en het Hoogheemraadschap Noordhollands Noorderkwartier de handen ineen geslagen. De komende jaren voeren zij een groot aantal projecten uit om het water beter, schoner en gezonder te maken. Het verder zuiveren van het afvalwater in West-Friesland is er daar één van.

Natuurlijker beheer
`Bij water denk je aan varen, zwemmen, vissen, drinkende koeien en idyllisch wonen aan het water. Maar dan moet het water wel schoon en gezond zijn. De Europese Kaderrichtlijn Water dwingt ons om de gezamenlijke aandacht te richten op de waterkwaliteit', zegt projectleider Derk Jan Marsman van het hoogheemraadschap.

Eén van de maatregelen is het natuurlijker beheer en onderhoud van watergangen. Voor een goede doorstroming werden voorheen jaarlijks alle waterplanten weggehaald. In de toekomst blijft een deel staan. Ook worden natuurvriendelijke oevers aangelegd. Om de visstand te verbeteren worden vistrappen aangelegd en pompsystemen visvriendelijker gemaakt. Andere maatregelen zijn het verder verbeteren van de rioolwaterzuivering en het uitbaggeren van waterrijke natuurgebieden.

Logisch vervolg
Hoogheemraad Cees Mantel is verantwoordelijk voor deze maatregelen. Hij noemt het een "logisch vervolg op het spoor van kwaliteitsverbeteringen". In de jaren zeventig zijn gemeenten en waterschappen al begonnen met maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren. Mantel: "In de verschillende regio's hebben maatschappelijke organisaties en gemeenten meegepraat over de wenselijkheid, de haalbaarheid en de effectiviteit van maatregelen. Het poldermodel heeft goed gewerkt, we zijn het op een goede manier met elkaar eens geworden. De maatregelen die nu voorliggen zijn voor iedereen aanvaardbaar en leveren een flinke kwaliteitsverbetering op".

Dat klinkt nogal bestuurlijk, erkent Mantel. "Maar", zegt hij "burgers gaan hier wel degelijk veel van merken. Ze krijgen schoon water met de geneugten die daarbij horen: volop mogelijkheden voor recreatie".

Gezuiverd afvalwater Wervershoof schoner
Over één onderwerp waren alle betrokkenen in West-Friesland het snel eens. Het gezuiverde afvalwater van de zuiveringsinstallatie (RWZI) in Wervershoof moet schoner. De RWZI loost gezuiverd water (effluent) op het oppervlaktewater in de polder en via het polderwater op het IJsselmeer. "In de streek maken veel burgers en bestuurders zich zorgen", vertelt Tom Lagerburg van het hoogheemraadschap. "Het afvalwater is weliswaar gezuiverd maar er zitten nog veel bacteriën en voedingsstoffen in. Dat is slecht voor de landbouw en voor de waterkwaliteit van het IJsselmeer. Dat laatste is belangrijk voor de drinkwatervoorziening en voor de recreatie."

Het probleem wordt aangepakt door het verbeteren van de zuivering. Nu worden de bacteriën nog onschadelijk gemaakt met chloor. Bij de nieuwe methode wordt het bleekwater vervangen door een milieuvriendelijk `oxidatieproces'. De maatregel is goedkoop (EUR100.000 per jaar) en levert een beter resultaat dan het bleekwater. Als de methode goed werkt bij de RWZI-Wervershoof, kan hij ook bij de andere zuiveringsinstallaties worden toegepast. Het hoogheemraadschap onderzoekt nog hoe meer voedingsstoffen uit het gezuiverde afvalwater kunnen worden gehaald.

Gemeente Andijk | Middenweg 73 | 1619 ZG | info@andijk.nl | www.andijk.nl |