NIVON

Nivon Nieuws
Bericht 1 van 17

Wandelpaden

Boekingsservice voor Noaberpad

door Diederik Mönch

2-6-2008

Boekingsservice voor logies en bagagevervoer
Vader en dochter Ton en Aniek Pieterse zijn van start gegaan met een boekingsservice voor de lange afstandwandelpaden in Nederland. De eerste arrangementen voor het Noaberpad zijn klaar. Ton Pieterse vertelt over hun nieuwe avontuur Easywalk.
Wandelpassie Ton Pieterse is een échte wandelaar. Door zijn wandelpassie wordt er al vele jaren veel gewandeld door de familie Pieterse. Tijdens wandelvakanties merkten ze dat er veel te organiseren is. Aan een lijstje met adressen is nog wel te komen. Maar hoe weet je of ze sfeervol, betrouwbaar, betaalbaar en beschikbaar zijn? Is er een restaurant in de buurt, kun je er een lunchpakket krijgen? Voor een tocht van 7 dagen betekent dat je 7 overnachtingsadressen moet zoeken, bellen, onderling afstemmen en boeken. Het wordt nog meer gedoe als je je rugzak wilt laten vervoeren, zonder dat een familielid de hele week als bezemwagen mee moet rijden. En sommige wandelaars raken pas echt over de rooie bij het uitpuzzelen van het openbaar vervoer.
Kan dat ook in Nederland? De familie Pieterse deed in Engeland goede ervaringen op met boekingservices rond de National Trails. Omdat de familie ook graag langs de Nederlandse LAWs wandelt rees de vraag: kan dat ook in Nederland?. Nee dus, er blijkt geen wandelorganisatie of reisbureau te zijn die een dergelijke service voor de Nederlandse paden aanbiedt. Ton: Het Nivon heeft prachtige routes aangelegd, ze verdienen een aanbod van arrangementen. Vader en dochter, die samen het organisatieadviesbureau Pieterse & Pieterse runnen, houden van uitdagingen. De vraag was dan ook snel omgedraaid: kunnen we zelf zon boekingsservice opzetten? De vraag stellen is hem beantwoorden. Ze hebben aan hun bedrijf het onderdeel Easywalk toegevoegd. Ze gunnen zich anderhalf jaar de tijd om een kostendekkende service op te zetten. En ook het Nivon was bereid om het experiment aan te gaan. Eerste arrangementen op Noaberpad Ton en Aniek zijn dichtbij hun eigen wandelervaringen gebleven. Eén van de laatste LAWs die zij liepen is het Noaberpad. Ton: het Noaberpad is een echte LAW. Meer dan bijvoorbeeld het Groene Hartpad nodigt het Noaberpad uit tot het maken van meerdaagse tochten. Voor veel wandelaars is de grensstreek een verwegbestemming in eigen land. Doordat het Noaberpad deels door Duitsland loopt, is de drempel voor zelforganisatie van logies en openbaar vervoer hoog. Ton licht toe waaruit de service bestaat: Easywalk staat voor zorgeloos wandelplezier. Het is onze uitdaging om alles goed te regelen zodat de wandelaar met een vrij gevoel op pad kan. We gaan voor flexibiliteit de wandelaar kiest wanneer en hoeveel dagen hij wil wandelen, het aantal kilometers per dag en de soort accommodatie. Wij kunnen adviseren over elk aspect van de wandeling, zoals de organisatie van het bagage vervoer en trein- en bustijden.

Maximale keuzevrijheid Ton heeft al veel energie gestoken in de voorbereiding. Er zijn nu arrangementen beschikbaar voor de zuidelijke helft van het Noaberpad, van Ootmarsum tot Emmerich. We hebben 150 logiesadressen aangeschreven. De respons was groot. Vervolgens hebben we een groot aantal adressen bezocht. Want we willen zeker weten dat wandelaars in de watten worden gelegd. We hebben een selectie van 50 sfeervolle adressen overgehouden. Die hebben we in een boekingssysteem ingevoerd. Het ontwerpen van zon systeem is nog een hele klus. We willen wandelaars een maximale keuzevrijheid bieden. Maar om de service voor de wandelaar betaalbaar en voor ons kostendenkend te houden, moet de op maat gesneden informatie met weinig handelingen uit het systeem rollen. Familieleden en vrienden hebben proef gelopen, zodat we zeker weten dat het systeem werkt.
1001 nachten De ambities van Ton en Aniek reiken verder. Ze willen de service voor alle LAWs gaan aanbieden. We zijn inmiddels bezig met het noordelijk deel van het Noaberpad en met het Veluwe Zwerfpad. We hebben ook zin om met het Maas-Swalm-Nettepad aan de slag te gaan. Uiteindelijk hopen we dat zon 1000 logiesadressen langs de LAWs aan de boekingservice zullen meedoen. We verwachten nieuwe doelgroepen aan de wandel te krijgen. We denken dat de groeiende groep Nordic walkers belangstelling heeft. Deze mensen zijn vaak vanwege gezondheidsredenen met stokken aan de gang gegaan. Eenmaal aan de wandel ontstaat de behoefte aan routes en meer. Mijn vrouw heeft door haar werk veel contact met reumapatiënten. Ze heeft gezien dat Nordic walking voor hen een goede remedie is. Met arrangementen kunnen we ze dan nog een stapje verder helpen. Een andere doelgroep zijn bedrijven. We willen arrangementen aanbieden met wandelcoaches. Wandelen is voor veel mensen dé manier om even afstand te nemen van de dagelijkse beslommeringen. Dat werkt privé, maar net zo zeer voor werksituaties. De wandelcoach is een praatpaal en helpt bij het maken van nieuwe keuzes. En dan zijn we terug bij onze eigenlijke stiel: advisering op het gebied van bedrijfsorganisatie.
Easywalk. Het aanbod van arrangementen voor het Noaberpad en andere LAWs vind je op de website www.easywalk.nl Of bel met Ton en Aniek: 023-8905615.