Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van het lid Peters over de zaak Al Mansouri in Iran

09-06-2008 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Peters over de zaak Al Mansouri in Iran. Deze vragen werden ingezonden op 9 mei 2008 met kenmerk 2060819840.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Peters (GroenLinks) over de zaak Al Mansouri in Iran.

Vraag 1
Is het waar dat de onderminister van Buitenlandse Zaken van Iran kortgeleden bij u op bezoek is geweest?

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Wat is tijdens dit bezoek besproken? Is de rechtzaak tegen Al Mansouri besproken? Is tijdens het gesprek het vonnis aangekondigd tegen Al Mansouri en de termijn waarop dit bekend gemaakt wordt? Is het vonnis inmiddels bekend?

Vraag 3
Heeft u de wens van de Kamer overgebracht dat Al Mansouri consulaire bijstand krijgt en dat een vertegenwoordiger van de Nederlandse ambassade bij het proces aanwezig is?

Antwoord
In het gesprek met de Iraanse onderminister van Buitenlandse Zaken Safari op 11 maart 2008 zijn van de zijde van de regering ondermeer de zorgen uiteengezet met betrekking tot het nucleaire programma van Iran, de Iraanse opstelling in de regio en de mensenrechtensituatie. De zaak met betrekking tot de heer Al Mansouri is eveneens besproken, waarbij is aangedrongen informatie te blijven delen over het welzijn van de heer Al Mansouri en de procesgang, zodat een vertegenwoordiger van de Nederlandse ambassade in de gelegenheid wordt gesteld om openbare rechtszittingen te kunnen bijwonen. De onderminister gaf aan dat de heer Al Mansouri in goede gezondheid verkeert, een vonnis op korte termijn verwachtbaar is en dat Nederland hierover zal worden geïnformeerd. Tijdens eerdere besprekingen met de Iraanse autoriteiten gaven deze aan dat de heer Al Mansouri beroep zal mogen aantekenen tegen een vonnis. Een complicatie is dat de heer Al Mansouri eveneens de Iraanse nationaliteit bezit en Iran om die reden geen consulaire bijstand van Nederland toestaat.

Vraag 4
Wat heeft u sindsdien ondernomen richting de Iraanse autoriteiten en de Iraanse ambassadeur om meer helderheid te krijgen over de precieze aanklacht tegen Al Mansouri?

Vraag 5
Wat bent u van plan te doen om de druk op Iran verder op te voeren en de veiligheid van Al Mansouri als Nederlands staatsburger te garanderen, gezien het feit dat het 16 mei aanstaande twee jaar geleden is dat Al Mansouri aan Iran is uitgeleverd?

Antwoord
De heer Al Mansouri wordt beschuldigd van terroristische activiteiten. Recentelijk heeft het EU-voorzitterschap namens de EU-lidstaten de Iraanse autoriteiten opgeroepen volledige informatie te verstrekken over de procesgang. Op 7 mei jl. is op hoog ambtelijk niveau bij de Iraanse ambassadeur in Nederland eveneens aangedrongen op het verstrekken van informatie over het welzijn van de heer Al Mansouri en de procesgang. De Nederlandse regering zal deze zaak nauwgezet blijven volgen en de Iraanse autoriteiten zolang als nodig blijven wijzen op hun verantwoordelijkheden.

Vraag 6
Bent u bereid deze vragen vóór 16 mei a.s. te beantwoorden?

Antwoord
Helaas is dat niet mogelijk gebleken.