Buitenlandse Zaken België


Datum: 06/06/2008

Ministers De Gucht en Michel bezorgd over de situatie in Cisjordanië

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht en Minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel zijn bezorgd over activiteiten van territoriale confiscatie en het vernietigen van infrastructuur en van nederzettingen die doorgevoerd worden door het Israëlische leger in sommige delen van Cisjordanië.

Volgens een rapport van OCHA (de VN-dienst die de humanitaire hulp coördineert) in de Palestijnse gebieden kunnen bevelen tot vernietiging op elk ogenblik uitgevoerd worden. De Ministers De Gucht en Michel wijzen op het dorp Al Aqaba in de regio Tubas waar de schoolinfrastructuur die gefinancierd werd door microprojecten van de Belgische ontwikkelingshulp zouden geviseerd worden door deze bevelen tot vernietiging. Een procedure voor het Israëlisch Hooggerechtshof zou recent verworpen zijn.

De Ministers hopen dat het Israëlische leger terugkomt op deze plannen die in strijd zijn met het internationaal humanitair recht, die de pogingen tot internationale hulpverlening aan de Palestijnen vernietigen en die bijdragen tot het verzwakken van het Annapolis proces.