Gemeente Lisse

voornemen bekend over inricht
lees voor

Gemeente Lisse maakt voornemen bekend over inrichting en beheer van de openbare ruimte

De gemeente Lisse heeft het voornemen te kiezen voor het verzelfstandigen van de uitvoeringsorganisatie Openbare Ruimte door aansluiting en deelneming in De Meerlanden N.V. Tevens is het voornemen een serviceteam in te richten en onder te brengen bij De Meerlanden N.V. Voor de gemeentelijke afdeling IBOR (Inrichting Beheer Openbare Ruimte) is het voornemen om de formatie vast te stellen op 13 ftes. Het college neemt een definitief besluit na advies van de OR.

Procedure

In de raadsvergadering van 21 juni 2007 is besloten om een projectplan voor het beheer en inrichting van de openbare ruimte op te stellen. Aanleiding hiervoor is de wens van de gemeente een organisatiestructuur in te voeren die klantgericht is en ook in de toekomst voldoet. De gemeente Lisse heeft zich bij het onderzoek laten begeleiden door bureau IPR Normag.
Verschillende scenarios voor de toekomst van de dienst zijn onderzocht. De resultaten zijn verwerkt in een integraal eindrapport. Het college heeft in een extra collegevergadering een voorlopig besluit genomen over de voorstellen voor de inrichting van het beheer van de openbare ruimte. Het voornemen is vanmiddag bekend gemaakt aan de direct betrokken medewerkers en de OR. Nadat het advies van de OR is ontvangen, neemt het college een definitief besluit en zal dit hierna voorleggen aan de Raad.

Consequenties

Het geadviseerde en voorgenomen model van verzelfstandiging van de uitvoeringsorganisatie door aansluiting bij en deelneming in De Meerlanden leidt tot een betere beheersing en verlaging van de kosten van het beheer van de openbare ruimten. De Meerlanden is bereid de medewerkers die nu met de werkzaamheden belast zijn, in dienst te nemen. Zo kunnen zij dezelfde functie blijven vervullen. Onderdeel van de voorstellen is dat het onderhoud van het gemeentelijk groen door De Meerlanden N.V. en de Mare Groep gezamenlijk wordt gedaan. Hiervoor is een samenwerkingsmodel opgesteld. Dit houdt onder andere in dat de huidige medewerkers van de Plantsoendienst van de gemeente in dienst komen van De Meerlanden. Er vallen dus geen gedwongen ontslagen.
Het onderbrengen van een serviceteam bij De Meerlanden heeft op technische, praktische en financiële gronden de voorkeur. De afdeling IBOR blijft binnen de gemeente en gaat zich alleen bezig houden met beleid en regie. De formatie van IBOR is vastgesteld op 13 fte.
De gemeente realiseert zich terdege dat het besluit voor de betrokken medewerkers ingrijpend kan zijn. De personele belangen worden gewaarborgd door een sociaal plan.
Vanwege het locatiegebonden karakter van de diverse werkzaamheden zal vanuit de huidige locatie Vennestraat worden gewerkt. Ook de milieustraat op locatie Vennestraat wordt gecontinueerd.

Laatst gewijzigd op: 2-6-2008 09:07