Stadsdeel Zeeburg

Spectaculair licht Kop van Java

9 juni 2008
De Kop van Java is tot en met 21 juni versierd met een spectaculaire lichtinstallatie van de Japanse kunstenaar Ryoji Ikeda (1966). Deze installatie staat er in het kader van het kunstevenement Dream Amsterdam.

Stadsdeelwethouder Dennis Straat van kunst en cultuur heette de kunstenaar bij de onthulling van de installatie hartelijk welkom op de Kop van Java. Straat: 'We zijn blij met deze prachtige installatie op een zo bijzondere plek in de stad. Het unieke van deze locatie is dat het lichtkunstwerk rondom en van veraf te bewonderen is.'

Lichtinstallatie Ikeda

In de avonduren schijnen 25 grote lampen van elk 1600 Watt de lucht in. De Japanner maakt gebruik van duurzame energie. Op zaterdag 21 juni laat de kunstenaar in en rond het werk een geluidscompositie horen. Dit duurt van 2.00 tot 23.00 uur.

Andere locaties waar bijzondere lichtinstallaties van Ikeda te zien zijn, zijn:

* het Amsterdamse Vondelpark

* bij het Van Gogh Museum

* in de Westergasfabriek

Dream Amsterdam heeft dit jaar de Japanse componist en multidisciplinair kunstenaar gestrikt om in de stad een kunstwerk te maken. Dream Amsterdam beoogt de droom van de stad te verbeelden. De kunstenaar kreeg daarbij de hele stad ter beschikking. Ikeda: "Een ongelooflijk genereus aanbod." Het project is voor Ikeda het eerste grootschalige werk in de openbare ruimte, aldus de organisatie. De locaties waar hij zijn lichtinstallaties heeft neergezet, bleven tot vrijdag geheim. De werken blijven tot en met 21 juni staan.

Vorig jaar had de Amerikaanse fotograaf Spencer Tunick als eerste de eer om voor dit evenement de hoofdstad te gebruiken als decor voor zijn werk. Hij zette honderden naakte mensen op de gevoelige plaat op vier verschillende plekken, waaronder een parkeergarage.

Ikeda's eerdere werk is wereldwijd tentoongesteld in onder meer Tate Modern/Queen Elizabeth Hall in Londen en Centre Pompidou/Museum of Modern Arts in Parijs.