Senternovem


09-06-2008 | Opening KansRijk 2008 door Mark Frequin

Minister Maria van der Hoeven was vanwege een spoeddebat in de Tweede Kamer helaas verhinderd om KansRijk 2008 te openen. Maar haar plaats werd met verve ingenomen door Mark Frequin, directeur-generaal van Energie en Telecom van het Ministerie van Economische zaken.

In zijn openingstoespraak ging Frequin in op het belang van duurzame groei en van de zoektocht naar een nieuw verbond tussen economie en ecologie. De sleutel tot duurzame groei is innovatie, en die innovatie vraagt om creatieve oplossingen van zowel de Nederlandse overheid als het bedrijfsleven.

Mark Frequin schetste wat er op dit gebied al in Nederland gebeurt, zoals de stille schone truck van Jan Boudesteijn en de LED-lampen voor de kasbouw van Ruud Koornstra. Deze en tal van andere oplossingen zullen het doel van de Nederlandse overheid binnen bereik moeten brengen: een samenleving die in 2020 30% minder CO2 uitstoot, 20% duurzame energie gebruikt en jaarlijks 2% minder energie consumeert.

Frequin wees in zijn toespraak op de nieuwe subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie, waarin de overheid tot 2013 ruim 1,3 miljard euro beschikbaar stelt voor nieuwe projecten. De eerste SDE-beschikking werd uitgereikt aan Ecowind, een initiatief van Econcern (Utrecht). Econcern heeft de subsidie ontvangen voor een windpark van drie windmolens met een capaciteit van 6,9 MegaWatt in Heerhugowaard.
Ook maakte de directeur-generaal bekend dat met ingang van donderdag 5 juni - dé dag van KansRijk 2008 - de gewijzigde Rijksoctrooiwet 1995 officieel in werking treedt. De verbeterde Rijksoctrooiwet maakt het voor het MKB eenvoudiger en goedkoper om Nederlandse octrooien aan te vragen.

Tot slot kondigde Frequin de nieuwe subsidieregeling Duurzame Warmte aan. De regeling gaat op 1 september 2008 van start en stimuleert in circa 70.000 bestaande woningen de installatie van zonneboilers, warmtepompen en micro-wkk-installaties (warmtekrachtkoppeling). Tot 2011 is hiervoor 62 miljoen euro beschikbaar. Genoeg voor 55.000 zonneboilers, 7.000 warmtepompen en 10.000 micro-wkk-installaties. Voor zonneboilers is er dit jaar en volgend jaar een gemiddelde subsidie van 600 euro per installatie, voor warmtepompen 5.000 euro en voor micro-wkk-installaties 1.000 euro.