Bestelwagens TNT Post 100% roetvrij door innovatieve roetfilter

09/06/2008 12:35

TNT Post

Unieke samenwerking tussen Athlon Car Lease, BT Industrial, ING Car Lease, Volkswagen Bedrijfswagens en TNT Post Pakketservice.

DEN HAAG, 9 JUNI 2008 - TNT Post Pakketservice laat op eigen initiatief -en in samenwerking met Athlon Car Lease, BT Industrial, ING Car Lease en Volkswagen Bedrijfswagens- 594 van zijn bestelwagens voorzien van een speciaal ontwikkelde roetfilter. Dit gesloten roetfilter is op verzoek van TNT in Duitsland ontwikkeld door de firma DES Diesel Exhaust Systems GmbH en reduceert de uitstoot van roet met vrijwel 100 procent. De samenwerkende partijen leveren op deze manier een substantiële bijdrage aan het verminderen van de lokale luchtverontreiniging door roetuitstoot.

TNT wil het wagenpark minder belastend maken voor mens en milieu en heeft daarvoor het Driving Clean-programma opgezet. In dat kader presenteerde TNT Post Pakketservice in 2006 al 56 bestelwagens die op biodiesel rijden en dit jaar worden bijna 600 wagens voorzien van een gesloten roetfilter. Tom Groenewegen van TNT Post Pakketservice en initiatiefnemer van dit project: "Het is geweldig dat we deze partijen bij elkaar hebben kunnen brengen en dat we een gesloten filter hebben dat én geschikt is voor 'stop and go' ritten waar gewone roetfilters niet bij werken én geschikt is voor biobrandstof dat we nu in Amsterdam uitvoerig testen. Daarnaast ben ik er trots op dat dit initiatief met positieve medewerking en grote betrokkenheid van alle partijen tot stand is gekomen."

Gesloten roetfilter; goed werkend systeem voor 'stop and go' ritten

TNT Post Pakketservice legt vooral korte trajecten af in dichtbevolkte binnensteden. Tot op heden was er geen geschikte roetfilter voor deze 'stop and go' ritten beschikbaar; halfopen roetfilters met een relatief laag filterrendement hebben volgens TNT een te geringe impact op de lokale luchtkwaliteit. Raymond Gense, manager duurzame ontwikkeling bij Volkswagen Bedrijfswagens: "Wij hebben VW Duitsland overgehaald actief deel te nemen aan de ontwikkeling van een gesloten roetfiltersysteem voor de VW's van TNT. Uiteindelijk hebben roetfilterfabrikant DES en VW een goed werkend nieuw systeem weten te ontwikkelen voor 'stop and go' ritten waar tot nu toe geen oplossing voor was."

Postitieve bijdrage vanuit de automotive-branche

Vanuit de automotive-sector wordt steeds meer aandacht besteed aan het milieu door bijvoorbeeld de reductie van CO2-uitstoot, het gebruik van alternatieve brandstoffen en het monteren van roetfilters. Het is echter bijzonder dat zoveel, zelfs concurrerende bedrijven door TNT Post Pakketservice zijn samengebracht en een samenwerking zijn aangegaan om een positieve bijdrage te leveren aan het milieu. Raymond Gense: "Voor Volkswagen Bedrijfswagens is dit project een manier om nadrukkelijk te laten zien dat we meer zijn dan een handelsmaatschappij die 'dozen schuift'. We zijn bereid ver te gaan om klanten te helpen die op zoek zijn naar vooruitstrevende, milieuvriendelijke producten."

Bruce van Egmond, commercieel directeur Athlon Car Lease, voegt toe: "Onze missie is 'verduurzamen van mobiliteit'. Dat betekent dat wij duurzame en schone mobiliteitsoplossingen ontwikkelen. We bekijken onze markt vanuit een breder perspectief en richten onze processen, producten en diensten op een toekomstgerichte manier in. We willen daarmee ook onze omgeving inspireren om voor duurzame oplossingen te kiezen. We steunen dan ook van harte het initiatief van TNT Post Pakketservice om op deze wijze een substantiële bijdrage te leveren aan het verminderen van de lokale luchtverontreiniging door roetuitstoot."

Ook John Spies, managing director van ING Car Lease Nederland, ziet het als zijn taak om de klant pro-actief te adviseren op het gebied van kostenbewust en duurzaam wagenparkbeheer. "Wij willen meedenken met de klant en zien onze toegevoegde waarde in een partnership dat veel verder gaat dan het op de weg zetten van een auto alleen. Het roetfilterproject met TNT is een uitermate goed initiatief waaraan wij als mobiliteitsprovider graag onze medewerking verlenen."

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.