Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Rapport 'Vertrouwen en verantwoorden, voorstellen voor decentralisatie en bestuurskracht'

4 juni 2008

* Zie ook Het rapport 'Vertouwen en verantwoorden, voorstellen voor decentralisatie en bestuurskracht' is opgesteld door de Interbestuurlijke Taakgroep Gemeenten. In het rapport worden voorstellen gepresenteerd voor verdere decentralisatie van taken en bevoegdheden.

De Taakgroep acht het noodzakelijk dat gemeenten veel meer informatie geven en openbaarheid betrachten over de door hen geleverde prestaties. Elke gemeente is het aan haar inwoners, gemeenteraad en lokale partners verplicht om mee te doen aan www.waarstaatjegemeente.nl (extern) . Wanneer de gemeenten zelf een sluitend horizontaal kwaliteitssysteem organiseren, kan het rijk veel verticale sturing en controle loslaten.

Dat is de boodschap die in de titel van het rapport ligt besloten en de afspraak die gemeenten en rijk moeten maken. De Taakgroep vertrouwt erop dat rijk en gemeenten in de uitwerking van dit alles gezamenlijk optrekken. Een interbestuurlijke taakgroep zou geen uitzondering, maar regel moeten zijn. Het zou goed zijn (de)centralisatie als permanente innovatie van de overheid te zien en in elke nieuwe regeerperiode daarvoor een geëigend gremium in te richten. Deze rapportage is tegen die achtergrond te zien als een eerste stap.

Bestanden


* Rapport vertrouwen en verantwoorden (1041 Kb) | Pdf-icoon Pdf-bestand

Naar boven

Zie ook
Zie het origineel



* Persbericht Taakgroep D'Hondt: verdere decentralisatie rijkstaken naar gemeenten nodig
---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties