Deelgemeente Oud-West Amsterdam


#33 Oud-West wil 60 panden gemeentelijke monumentenstatus geven

9 juni 2008

Persbericht

9 juni 2008

Het Dagelijks Bestuur heeft begin februari de `Selectielijst toekomstige gemeentelijke monumenten voor Oud-West' vastgesteld. Daarin zijn 60 panden en complexen opgenomen, die in aanmerking komen voor de status van gemeentelijk monument. Deze panden zijn gebouwd tussen 1850 en 1965. Portefeuillehouder voor monumenten, Yvonne Lammers: "Ik vind het een goede zaak dat deze panden voor de toekomst worden behouden en veiliggesteld. Hiermee is Oud-West overigens het eerste stadsdeel buiten de binnenstad waar het Gemeentelijk Monumenten Project (GMP) van start gaat."

Deze maand is de procedure gestart voor het aanwijzen van 30 panden rond de Overtoom (Overtoomstrook) als gemeentelijk monument. Volgend jaar worden in de rest van het stadsdeel nog eens 30 panden aangewezen. Het gaat voor het merendeel om woningen, maar ook om bedrijfsgebouwen en scholen. Het zijn gemeentelijke monumenten, waarvan Oud-West er nu nog maar een paar heeft. Rijksmonumenten zijn al veel langer bekend in de wijk, van de hekken van het Vondelpark tot het Hallencomplex en de gebouwen op het WG-terrein.

Informatieavond: 12 juni
Op donderdag 12 juni vindt in de raadszaal van het stadsdeelkantoor een informatieavond over dit onderwerp plaats voor de eigenaren van de 60 panden en andere belangstellenden. De avond begint om 20.00 uur. Bureau Monumenten & Archeologie verzorgt dan een presentatie over de typische kenmerken van de 19e eeuwse wijken van Amsterdam (de 19e eeuwse Ring), en Oud-West in het bijzonder. Verder wordt die avond ingegaan op wat het precies betekent om een gemeentelijk monument te bezitten.

Einde persbericht

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Ingrid Beeken, strategisch communicatieadviseur T (020) 252 3600 / 06 - 2844 2642
e-mail: i.beeken@oudwest.amsterdam.nl of

Patricia Weijers, communicatieadviseur
T (020) 252 3503
e-mail: P.Weijers@oudwest.amsterdam.nl