Dienstenbond CNV

#CNV Dienstenbond: Laatste Nieuws

Nieuws

9 juni 2008

Resultaat cao- onderhandelingen ING steeds dichterbij

Op 4 juni 2008 heeft CNV Dienstenbond en collega vakbonden met ING opnieuw overlegd over CAO ING 2008-2009. Onderwerpen als vereenvoudiging, Eerder Verworven Competenties (EVC), levensfase gericht HR-beleid, gezondheidsbeleid zijn uitvoerig besproken. Daarnaast vond op 5 juni 2008 een verdiepingssessie omtrent het door ING voorgestelde beloningsbeleid plaats. Deze sessie was bedoeld om de door ING gedane voorstellen op het gebied van belonen beter te doorgronden. Hierbij nam tevens een delegatie van de COR deel aan deze discussie.

Beloningsbeleid:
Partijen onderschrijven het belang van het goed functioneren van Succesvol Functioneren (SuFu) als een belangrijke voorwaarde voor een goed functionerend beloningsbeleid. SuFu dient concernbreed op zorgvuldige en éénduidige wijze uitgevoerd te worden. Hiervoor is (verdergaande) evaluatie en monitoring van het systeem onontbeerlijk. Er zullen - mede in overleg met de medezeggenschap - instrumenten moeten worden afgesproken om continue kwaliteitsbewaking van de beoordelingsmethodiek te waarborgen.
Tijdens de werkconferentie op 17 en 18 april jl. zijn diverse punten intensief besproken en ideeën verzameld. Deze leidden tot een discussienotitie die op 4 juni jl. aan de orde is gesteld. Bewuste notitie beoogt verbetering in SuFu te bereiken. De inhoud van deze notitie dient de komende tijd scherper door alle partijen te worden bekeken waarna deze met u wordt gedeeld.
Op 5 juni jl. is het door ING voorgestelde nieuwe prestatiebeloning toegelicht c.q. verder onderbouwd. CNV Dienstenbond net als andere vakbonden en de COR was erg kritisch omtrent een aantal onderdelen daarvan. Voor ons blijven in ieder geval de volgende voorwaarden in welk beloningssysteem dan ook onverkort van toepassing: Alvorens over te gaan tot uitvoering van een nieuw beloningssysteem zal er voor moeten worden gezorgd dat de juiste succesingrediënten, zoals kwaliteit van de managers en het juiste organisatieklimaat, aanwezig zijn. Hiervoor zijn heldere criteria nodig. Maar ook vertrouwen en (adequate) communicatie moeten centraal staan in de uitvoering;
Ook dient SuFu concernbreed op zorgvuldige en eenduidige wijze uitgevoerd te worden;
Het effect van de WING als nominale (variabele) uitkering, gekoppeld aan de dividenduitkering, generiek toegekend, dient gehandhaafd te blijven;
Voorkomen moet worden dat een juiste uitvoering van het beoordelings-systeem belemmerd wordt onder andere door een beschikbaar budget.
Onze deskundigen zullen de komende tijd zich buigen omtrent de voorstellen van ING omtrent het beloningsbeleid en ons daarover adviseren. Ook zullen wij bewuste voorstellen met onze Bedrijfsledengroep (BLG) uitvoerig bespreken.

Vereenvoudiging:
In het kader van de huidige CAO van ING (2007-2008) is door partijen geconstateerd dat ING over een tamelijk complex arbeidsvoorwaardenpakket en dito administratie beschikt. Vereenvoudiging kan hiervoor een uitkomst bieden. Op 4 juni jl. stelde ING voor om de gewenningsuitkering ploegentoeslag af te kopen en de WEP-toeslag te vereenvoudigen. Dat houdt in dat de volledige contante waarde van de gewenningsuitkering (bijvoorbeeld tot pensioen) ineens wordt uitgekeerd. Mocht iemand na de uitbetaling van bewuste uitkering ING verlaten, dan hoeft hij/zij dat niet terug te betalen. Wat WEP-toeslag betreft zal deze toegevoegd worden aan het brutoloon. Hierbij wordt te allen tijde rekening gehouden met mogelijke negatieve fiscale effecten.
CNV Dienstenbond staat positief ten opzichte van dit voorstel, temeer gezien het feit dat hier sprake kan zijn van een voordeeltje voor de werknemer.

EVC
EVC staat voor erkennen van eerder verworven competenties. EVC beoogt de erkenning, waardering en verdere ontwikkeling van wat een individu heeft geleerd in elke mogelijke leeromgeving: in formele omgevingen zoals op school, maar ook in niet-formele of informele omgevingen zoals de werkplaats of thuis etc. Deze dragen bij aan employability en meer permanente scholing op basis van maatwerk. Hiermee wordt ook hun Kans op Werk vergroot. ING wil EVC de komende CAO invoeren. ING stelt in dit verband voor om drie pilots te houden. De pilots zijn vooral gericht op het behalen van ervaringscertificaten en diploma's op MBO-4 niveau. Maar ook EVC-trajecten op HBO-niveau zijn in de pilots mogelijk, na individuele afweging door het management.

Bij vragen of opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurder Ahmed Kansouh,
023-5651052,a.kansouh@cnvdibo.nl