Dienstenbond CNV

#CNV Dienstenbond: Laatste Nieuws

Nieuws

9 juni 2008

Gezocht: deelnemers werkgroep Arbocatalogus uitzendbranche!

Voor vaste medewerkers zijn uitzendorganisaties verplicht maatregelen te nemen om hun werknemers te beschermen tegen ongezonde en onveilige arbeidsomstandigheden. De wijziging van de Arbowet 2007 heeft geleid tot vermindering en vereenvoudiging van de regelgeving en geeft werkgevers en werknemers de mogelijkheid om zelf middelvoorschriften te maken. Dit laatste kan leiden tot een afsprakenlijst, een oplossingenboek of een arbocatalogus. Om een arbocatalogus op te stellen, wordt een werkgroep in gesteld en daar kunt u aan deelnemen!

Wat gaat er gebeuren?
Sociale partners in de uitzendbranche hebben besloten voor de uitzendbranche een branche-arbocatalogus te ontwikkelen gericht op de risico's werkdruk en agressie. Sociale partners zijn verenigd in een onafhankelijke organisatie te weten de Stichting Arbo Flexbranche (STAF).

De planning is om in de periode mei 2008 tot december 2008 voor de risico's werkdruk en agressie maatregelen te ontwikkelen. Voor de genoemde thema's ontwikkelen we praktische en `to the point' oplossingen en aanpakken waarmee veilig en gezond werk in de branche wordt geborgd en waarmee invulling wordt gegeven aan doelvoorschriften die de overheid stelt. Bestaande onderzoeksrapporten, best practices in de branche en overig instrumentarium dat reeds beschikbaar is - zoals de branche-RIE - zullen hierbij mede als uitgangspunt dienen.

Werkgroep
Bij het ontwikkelen willen wij zo veel mogelijk gebruikmaken van de in de branche aanwezige kennis over dit onderwerp. Daarom wordt gewerkt met een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van werkgevers- en werknemerszijde. De werkgroep biedt ruimte aan 9 vertegenwoordigers van werkgeverszijde met een gelijke verdeling naar groot, midden, klein en 3 vertegenwoordigers van werknemerszijde. Van de leden van de werkgroep wordt verwacht dat zij een deskundige bijdrage leveren aan de realisatie van praktische maatregelen die de risico's van werkdruk en agressie op de werkplek in de branche tegen gaan. Wij gaan ervan uit dat de deelnemers bij voorkeur inzicht hebben in de dagelijkse praktijk van preventie en verzuim onder vaste medewerkers, betrokken zijn bij het arbeidsomstandighedenbeleid van de eigen organisatie en bestaande maatregelen die worden toegepast binnen de organisatie kunnen inbrengen. Aan de deelnemers kan worden gevraagd om de achterban te raadplegen middels een korte digitale enquête of maatregelen te testen binnen de organisatie (bij management en medewerkers). Naar verwachting zal de werkgroep vijf keer bij elkaar komen.

De eerste bijeenkomst staat gepland op 26 juni 2008 van 12.00 uur tot 15.00 uur.

Heeft u interesse in deelname in de werkgroep Arbocatalogus, dan kunt u dit aangeven bij bestuurder Sandra Hendriks via 023-5651052 of via s.hendriks@remove-this.cnvdibo.nl. Wilt u ons voor 11 juni a.s. uw reactie laten weten.