multiculturele dimensie van de zorg

Uitstel toezeggingen inzake multiculturele dimensie van de zorg

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ/TSZ-2852393

9 juni 2008

Naar aanleiding van de vragen van het Kamerlid Agema (PVV) over het bericht dat steeds meer artsen worstelen met de vraag of er tegemoetgekomen moet worden aan het weigeren van een mannelijke arts door een moslima, heb ik tijdens het plenaire overleg van 18 december 2007 de Tweede Kamer toegezegd dat ik zal verkennen in hoeverre het mogelijk is na te gaan of de zorg wordt geconfronteerd met vraagstukken die samenhangen met etnische en culturele achtergronden, hoeveel dit voorkomt en hoe zwaar deze thema's tellen. Indien er indicaties zijn dat zich hier een patroon aftekent heb ik toegezegd dat ik de Kamer zal informeren over de "multiculturele dimensie" van de zorg. Uitgangspunt was u hierover vóór de zomer te informeren.

Tijdens het algemeen overleg over gelaatsbedekkende kleding van 24 april 2008 heb ik de Tweede Kamer toegezegd dat ik zal verkennen of een verbod op gelaatsbedekkende kleding ook van toepassing verklaard kan worden op de zorg. Hierbij heb ik twee kanttekeningen geplaatst. Eerst dient te worden nagegaan òf en hoe groot de problematiek werkelijk is. Indien er een probleem is, dient te worden ingegaan op de vraag of overheidsingrijpen in dezen gerechtvaardigd is of dat volstaan kan worden met instellingsspecifiekeregelingen.

Omdat ik het van belang acht dat deze toezeggingen integraal bezien worden, zal beantwoording van de eerste toezegging niet meer voor de zomer plaatsvinden.

De beantwoording van beide toezeggingen zal plaatshebben in het najaar van 2008.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink