Politie Haaglanden

extra persbericht 9 juni

Delft, 09-06-2008 o Diefstal moedersleutels opgelost Meerdere verdachten bekennen handel in gestolen sleutels en diefstal van fietsen

Delft De politie van Delft verwacht met de aanhoudingen van drie jongeren uit Delft (13 en 14 jaar) de diefstal van een partij moedersleutels te hebben opgelost. Bij een diefstal bij een rijwielherstelzaak aan de Van Schuijlenburchstraat werden dinsdag 3 juni aan het einde van de middag 40 fietssleutels weggenomen. Met de valse fietssleutel, een moedersleutel van een bekend slotenmerk, kunnen fietssloten snel én zonder braakschade worden geopend. Na de diefstal van de sleutels liep het aantal diefstallen van fietsen in Delft sterk omhoog. De politie startte naar aanleiding van de diefstal van de moedersleutels een onderzoek.

Doorbraak
De aanhouding van een 13-jarige jongen vrijdag 6 juni om 11.00 uur leidde tot de doorbraak in het onderzoek. Politieagenten zagen de 13-jarige fietsen over de Westlandseweg. De agenten zagen dat de jongen op een damesfiets reed en dat de fietssleutel in het slot ontbrak. Nadat zij hem hadden aangesproken bekende de jongen de diefstal. In zijn fouillering troffen de agenten een moedersleutel aan. Deze bleek door de jongen op dinsdag 3 juni te zijn weggenomen bij de rijwielherstelzaak aan de Van Schuijlenburchstraat. Uit het verhoor bleek dat bij de diefstal nog een twee andere jongeren waren betrokken. Een van de twee, een 14-jarige Delftenaar, werd vrijdagavond 6 juni thuis aangehouden en bekende zijn aandeel. De jongens verklaarden dat zij de sleutels hadden gestolen en op school aan andere jongeren hadden doorverkocht. Zij verklaarden tevens dat zij circa vijf fietsen zelf hadden gestolen. In de woning van een van de jongeren troffen de agenten drie fietsen aan. Zij waren allen de afgelopen dagen gestolen. Ook in de woning van de 14-jarige troffen de agenten ook enkele fietsen aan.

Meerdere verdachten
De politie heeft inmiddels nog een aantal verdachten gehoord. Het gaat om jongeren in de leeftijd van 13 tot 14 jaar oud. Zij zijn betrokken bij de diefstal van sleutels, handel en doorverkoop van sleutels en diefstallen van fietsen. De jongeren zijn in afwachting van hun strafzaak in vrijheid gesteld. Zij moeten zich op een later moment verantwoorden voor de kinderrechter. De politie verwacht de komende dagen nog een aantal jongeren aan het bureau te kunnen horen in verband met het onderzoek.

Alertheid gevraagd
Het eerste kwartaal van dit jaar steeg het aantal fietsendiefstallen in de regio Haaglanden met 30 procent. Werden er in het eerste kwartaal van 2007 nog 1211 fietsen gestolen, in de eerste drie maanden van dit jaar waren dit er al 1585. In Zoetermeer werden de in de eerste dagen van de maand juni ruim 30 fietsen gestolen. Delft noteerde na 4 dagen ruim 40 diefstallen. De afgelopen dagen is er nog steeds sprake van diefstallen van fietsen in Delft. In het afgelopen weekend registreerde de politie vijftien aangiften van diefstal fiets. Er is nog steeds een grote hoeveelheid valse sleutels in omloop. De politie roept dan ook fietseneigenaren op hun fiets met een tweede slot vast te zetten. Zet je fiets vast aan de wereld, dan wordt je niet verrast is dan ook het dringende advies.