Gemeente Wijdemeren


Inspraakavond Noordereinde

Op donderdag 5 juni 2008 was er een inspraakavond over de reconstructie van het Noordereinde. Een impressie.

In totaal waren donderdagavond 5 juni zon 50 mensen naar de Dobber gekomen om uitleg over het plan te horen en hun reactie te geven (de officiële benaming voor een inspraakreactie is zienswijze). Wethouder Lorjé opende de avond met een toelichting op het nut en de noodzaak van de reconstructie. Daarna volgde technische uitleg van het plan door Cees van Dam van de afdeling Openbare Werken.

Klankbord
Vooraf is door de gemeenteraad een Programma van Eisen vastgesteld waaraan het nieuwe plan moet voldoen. Dit Programma van Eisen geeft bijvoorbeeld de mogelijkheid een 30 km. zone te maken. De gemeente heeft het plan ontwikkeld in samenwerking met een klankbordgroep van aanwonenden en belanghebbenden, uitgaande van een blanco tekening. Zo is een heel nieuw plan gemaakt dat een compromis werd tussen verkeer en leefbaarheid. Nog steeds niet ideaal, maar het Noordereinde wordt wel een stuk leefbaarder dan nu.

Bomen
Er is veel aandacht besteed aan de bomen. De bomen tussen de Noorderslootbrug en de Stichtse Kade hebben naar verwachting niet langer dan 15 jaar te leven. Ze staan te dicht op de rijweg (onveilig) en als ze zouden blijven staan, zou het onmogelijk zijn om een goede nieuwe wegverharding op dat stuk van het Noordereinde te maken. Daarom kiest de gemeente ervoor om deze bomen te vellen en te vervangen door nieuwe bomen.

Werken aan de weg
Vervolgens was het woord aan Emile Bakker van Werken aan de weg (voorheen Doedom). Hij betoogde dat de stichting Werken aan de weg meer ziet in het structureel verbeteren van de verkeerssituatie. Het Noorder- en Zuidereinde zijn niet geschikt voor het verkeer dat er nu overeen moet en het zou beter zijn om te denken aan een rondweg, bijvoorbeeld over de Oude Meentweg - Corverslaan. Wethouder Lorjé gaf aan dat de mogelijkheden voor rondwegen in het verleden zijn onderzocht. Het is niet te verwachten dat een dergelijke oplossing binnen 15 jaar is te realiseren. Maar intussen moet er wel wat worden gedaan aan het Noordereinde.

Discussie
Na de pauze volgde een levendige discussie over wat er nog te verbeteren valt. Daarin werden ook de aanbevelingen van de politie betrokken om het ontwerp op een aantal punten aan te passen. Naast de inspraakreacties werden er vanuit de zaal ook een aantal goede verbetersuggesties gemaakt. Alle reacties en suggesties worden verzameld, verwerkt in een aangepast ontwerp, en aangeboden aan de gemeenteraad. Als de raad het aangepaste ontwerp goedkeurt, kan het werk worden aanbesteed. De uitvoering zal dan direct na de winter, in 2009 starten.

Pijltje Klik hier om naar de projectpagina "Reconstructie Noordereinde" te gaan.
(09-06-2008)