SGP


05 - 06 - 08 | Brievenkwestie principieel en politiek schadelijk

De SGP vindt de 'brievenkwestie' over embryoselectie principieel en politiek schadelijk. SGP-fractievoorzitter Van der Vlies weet niet of de nu hernomen brief van staatssecretaris Bussemaker een 'slimme zet' was of 'uiterst naief'. Hoe dan ook, de hele gang van zaken is uiterst schadelijk, ook voor een fatsoenlijke inhoudelijke discussie over het onderwerp embryoselectie.

________________________________________

Preïmplantatie genetische diagnostiek
5 juni 2008
B.J. van der Vlies

Voorzitter, Was de staatssecretaris van VWS vorige week uiterst naïef of deed zij een politiek-strategisch buitengewoon slimme zet? Over die vraag breek ik me tot nu toe het hoofd. En helaas: ik weet het antwoord echt niet.

Voor het oordeel âuiterst naïefâ pleit dat zij vorige week meldde dat zij niet door had dat er zulke ethisch-geladen kanten aan dit standpunt zaten. Wie de politieke discussies op medisch-ethisch terrein in dit parlement ook maar een beetje heeft gevolgd, moet constateren dat een dergelijke aanname geen brevet van vermogen is voor iemand die zoân gevoelige portefeuille beheert. Dat zou niet alleen een domme, maar ook een zeer kwalijke fout zijn. Wie niet doorheeft dat bij het onderzoeken en vernietigen van embryoâs de ethiek van het grootste belang is, maakt een voor een bewindsvrouw onbegrijpelijk grove taxatiefout.

Voor het oordeel âslimme zetâ pleit dat zij kon vermoeden dat een ethisch debat als dit altijd heftige emoties oproept. Wie in zoân discussie de eerste zet doet, staat op voorsprong. Want ja: wie gunt een ander geen kind, en liefst een gezond en gezond blijvend kind? Een dergelijke politicus appelleert aan de eerste basale emoties van de bevolking in dit land. Zoân politica weet dat zij haar coalitiepartners hiermee schoffeert. Dat getuigt niet van de politieke feeling die van een staatssecretaris in een christelijk-sociaal kabinet verwacht mag worden. Ook hiermee zet zij haar politieke leven op het spel.

Welke interpretatie ook de juiste is: de SGP-fractie wil hierover straks een grondig en onomwonden antwoord op de vraag: âWat is waarheid?â Welke reactie de staatssecretaris ook geeft: haar actie vorige week heeft mij diep geraakt. Principieel én politiek was het schadelijk. Dit kan en mag niet gebeuren.

Iedereen kan weten dat beschermwaardigheid van ieder menselijk leven voor de SGP een kernwaarde is. Embryoâs moeten beschermd worden, niet gedood. Het voorstel van de staatssecretaris was een slecht voorstel. Intrekken dus principieel gewenst en politiek verstandig.

De SGP wil graag antwoord op de volgende vragen: ⢠Waarom heeft de staatssecretaris gehandeld zoals zij heeft gehandeld?
⢠Waarom heeft zij deze brief niet met haar directe collegaâs en het kabinet besproken?
⢠Hoe verhoudt dit standpunt zich tot de letter en de geest van het regeerakkoord?
⢠Wat betekent âhernemenâ van een standpunt? Is dat intrekken, herzien of uitstellen?
⢠Wat is de politieke betekenis van het âvooralsnog hernemenâ van de Minister van Financiën in dit verband?
⢠Is de vergunning aan het Academisch Ziekenhuis Maastricht destijds onder beperkingen verleend â zoals de Wet op de bijzondere medische verrichtingen uitdrukkelijk toelaat?
⢠Welke maatregelen neemt de staatssecretaris tegen het ziekenhuis als toch wordt overgegaan tot de gewraakte PGD, zolang er nog geen definitief standpunt is? Immers: het bestaande beleid geldt nog steeds. Zet Maastricht tóch door, dan is dat een onaanvaardbare provocatie.
⢠Wil zij bij het hernemen van het standpunt uitdrukkelijk de beschermwaardigheid van het leven voorop stellen? Hoe verhoudt de âhernomenâ brief zich tot de Embryowet en het Planningsbesluit? Wil zij de regels uitdrukkelijk in overeenstemming brengen met het strikte beleid?
⢠Hoe gaat zij tevens voorkomen dat (ouders van) mensen met welke ziekte of handicap ook, worden gestigmatiseerd âomdat het kind toch had kunnen worden weggehaaldâ?

En aan de minister van VWS:
⢠Wat vindt hij politiek en inhoudelijk van het handelen van deze staatssecretaris vorige week?
⢠Wil hij erop toezien en ervoor zorgen dat er een ethisch verantwoorde nieuwe brief komt?
Brievenkwestie principieel en politiek schadelijk