Schermers, De Vries en Koppejan over de vermeende rol die commerciële zorgactiviteiten zouden spelen in de locatiekeuze van ziekenhuisvoorzieningen in Zeeland

Antwoorden op kamervragen van Schermers, De Vries en Koppejan over de vermeende rol die commerciële zorgactiviteiten zouden spelen in de locatiekeuze van ziekenhuisvoorzieningen in Zeeland

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ-K-U-2849079

9 juni 2008

Antwoorden van minister Klink op kamervragen van de Kamerleden Schermers, De Vries en Koppejan over de vermeende rol die commerciële zorgactiviteiten zouden spelen in de locatiekeuze van ziekenhuisvoorzieningen in Zeeland (2070819300).

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van de berichtgeving van Omroep Zeeland, de PZC en de brief van medisch specialist Jonkers over de invloed die commerciële zorgactiviteiten zouden spelen bij de locatiekeuze van ziekenhuisvoorzieningen in Zeeland? 1)

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Deelt u de mening dat bij de keuze van de locatie van de hoofd-dan wel nevenvestiging(en) van een ziekenhuis belangen en relaties van ziekenhuizen en hun medewerkers met commerciële zorgaanbieders altijd onderschikt dienen te zijn aan de uitgangspunten van bereikbaarheid en kwaliteit van zorg?

Antwoord 2
Ja, ik deel deze mening.

Vraag 3
Zijn er zakelijke of bestuurlijke relaties tussen bestuurders, managers of medici van de ziekenhuizen in Zeeland met de commerciële zorgaanbieders? Zo ja, welke? Hoe beoordeelt u deze relaties, mede in het licht van de voorgenomen fusie?

Antwoord 3
Op mijn verzoek hebben de betreffende ziekenhuizen laten weten geen betrekkingen te hebben met commerciële zorgaanbieders. Private initiatieven, zoals die thans in de zorgsector landelijk opbloeien, zijn ook in Zeeland ontstaan, maar die hebben zich niet in het bijzonder geconcentreerd rondom Goes en kunnen derhalve dan ook geen aanleiding hebben gevormd tot de locatiekeuze.

Vraag 4
Bent u bereid de NMa te vragen de vermeende invloed van commerciële zorgactiviteiten mee te nemen in haar beoordeling van de samenwerking van de Stichting Ziekenhuis Walcheren met de Stichting Oosterscheldeziekenhuizen, zoals toegezegd bij brief van 15 april 2008 2) in reactie op de motie Schermers? 3)

Antwoord 4
Zoals ik reeds in antwoord op de kamervragen van Kamerlid Halsema (GroenLinks) over de voorgenomen ziekenhuisfusie in Zeeland (CZ-K-U-2849313) heb aangegeven, betrekt de NMa bij haar beoordeling van de fusieaanvraag eveneens de mogelijke invloed van commerciële (zorg)activiteiten voor zover sprake is van horizontale overlap en/of een verticale relatie tussen deze commerciële activiteiten en de activiteiten van de bij de concentratie betrokken partijen. Hierbij staat de vraag centraal of de relaties leiden tot een significante beperking van de daadwerkelijke mededinging.


1) Omroep Zeeland, 23 april 2008, PZC, 19april 2008, brief van G.H. Jonkers aan minister Klink, 22 april 2008.

2) Kamerstuk 31 016, nr. 16.

3) Kamerstuk 31 016, nr. 14.