Provincie Zuid-Holland

Excellereren in sterke clusters: van visie naar uitvoering

Actieprogramma Economische Clusters investeert in Greenports, Life en Healthsciences, Water- en Deltatechnologie en Transport en Logistiek

De provincie laat met het Actieprogramma Economische Clusters zien dat het echt wil investeren in de economische clusters die bepalend zijn voor de concurrentiepositie van Zuid-Holland. De vier economische clusters Greenports, Life en Healthsciences, Water- en Deltatechnologie en Transport en Logistiek zijn voor Zuid-Holland de trekkers van de regionale economie.

Met de vaststelling van het Actieprogramma Economische Clusters 2007 - 2011 maakt de provincie een vertaling van de kaders uit het Coalitieakkoord en de Economische Visie naar een concrete aanpak. De provincie heeft ¤ 28 miljoen tot aan het einde van de coalitieperiode beschikbaar. Ook op Rijks- en Europees niveau is voor deze clusters een maximum bedrag van circa ¤ 120 miljoen beschikbaar tot 2011. Om dit geld voor projecten in Zuid-Holland echt in te kunnen zetten, is medefinanciering door de provincie noodzakelijk. Eerder dit jaar is het Actieprogramma Greenports vastgesteld. Voor de 18 acties die in dit programma zijn beschreven is ¤ 10,9 miljoen beschikbaar. 'De proovincie zet met deze aanpak in op een concurrerende, innovatieve en duurzame economie', aldus Asje van Dijk (CDA), gedeputeerde Economische Zaken van de provincie Zuid-Holland.

Rol provincie

De provincie levert een toegevoegde waarde door belangrijke spelers in de Zuid-Hollandse economie bij elkaar te brengen. Daarbij kiest zij voor een rol die zich laat omschrijven als voorwaardenscheppend, agenderend en faciliterend. Door ondernemers, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en de overheid bij elkaar te brengen, kunnen de sterke punten van de clusters worden benut. De provincie wil bijspringen als partijen elkaar niet automatisch weten te vinden of als er in de startfase van initiatieven extra organiserend vermogen nodig is. Dit geldt bijvoorbeeld voor kennisuitwisseling tussen ondernemers en onderzoeksinstellingen in het cluster Life en Healthsciences. Door middel van cofinanciering wordt zo optimaal mogelijk gebruik gemaakt van Europese- en Rijksmiddelen om innovatie en de dynamiek van de economie te vergroten. Onlangs heeft de provincie hiervoor een subsidieregeling vastgesteld ter hoogte van totaal ¤ 15 mmiljoen. Deze regeling loopt van 1 augustus 2008 tot en met 2011.

De inzet van het promotie- en acquisitiebeleid is gericht op het binnenhalen van internationale, kennisintensieve bedrijven en kenniswerkers ten behoeve van de clusters. Extra aandacht is er voor fysieke clusters waarbij bedrijven en instellingen op een relatief klein oppervlakte samen komen, de twee zogenaamde hotspots in Zuid-Holland: het BioSciencePark in Leiden en de SciencePort Holland langs de A13.

Uitwerking Economische Visie

Het Actieprogramma Clusters is het derde actieprogramma uit de Economische Visie. Eerder verschenen het Actieprogramma Ruimte voor Economie en het Actieprogramma Greenports. In haar aanpak richt de provincie zich in de eerste plaats op een krachtige economische structuur en een optimaal vestigingsklimaat voor de gehele provincie. Daarnaast focust de provincie op versterking van de economische clusters die het meest aan de internationale concurrentiepositie van Zuid-Holland bijdragen, of die de potentie hebben dat in de nabije toekomst te gaan doen. Tegelijk met dit actieprogramma is het vierde actieprogramma uit de Economische Visie verschenen: het operationeel beleidsprogramma Arbeidsmarkt en Onderwijs.