Drs. Fred Heuer Associate Partner bij ECORYS

09/06/2008 14:28

ECORYS Nederland BV

Drs. F.J.P. (Fred) Heuer (60) is sinds 1 juni 2008 als Associate Partner verbonden aan het economisch onderzoeks- en adviesbureau ECORYS. Als transportman in hart en nieren zal hij zich vanuit de divisie Transport vooral gaan richten op de ontwikkeling naar een meer duurzaam mobiliteitssysteem. Zo gaat hij deelnemen aan initiatieven op het gebied van innovatie, samenwerking, beleidsonderzoek en politiek-bestuurlijke agendering.

Fred is zeer ervaren in overheidsbeleid en de uitvoering ervan. Hij heeft een aanzienlijke staat van dienst in het richting geven aan onderzoek, beleid en grote organisaties. Zijn werkveld heeft zich steeds afgespeeld op het snijvlak van overheid en bedrijfsleven en in het spanningsveld van economie, veiligheid en leefomgeving. Hij heeft deze ervaring opgebouwd in diverse management- en directeurfuncties bij de Nederlandse overheid, waaronder de ministeries van Verkeer en Waterstaat, Economische Zaken, en VROM, en als vertegenwoordiger in internationale samenwerkingsverbanden, zoals de OESO.

Fred Heuer: "Op het gebied van transport is meer doen van hetzelfde geen optie. Overheid, bedrijfsleven en kennisaanbieders moeten samenwerken om het mobiliteitssysteem klaar te maken voor de toekomst. Dat vereist goede analyse en onderbouwing zoals ECORYS kan aanbieden. En daar werk ik graag aan mee!"

Verkort CV

Gedurende de laatste twee jaar werkte Fred bij de Centrale Diensten van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Hier gaf hij als directeur Kennis en Innovatie leiding aan het proces om het ministerie, de bedrijfssectoren en kennisinstellingen op gebied van mobiliteit en water meer kennisgedreven en innovatief te laten opereren.

Daarvoor was hij drie jaar hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat Zuid-Holland. In die hoedanigheid was hij eindverantwoordelijk voor het netwerkmanagement van de (water)wegen van de rijksoverheid, voor de bescherming tegen overstromingen en voor de waterkwaliteit. De dienst telde in die tijd 1.500 medewerkers en de jaarlijkse omzet bedroeg circa 750 miljoen euro. Tussen 1997 en 2003 bekleedde hij bij het Directoraat-Generaal Goederenvervoer van het ministerie van VenW eerst ruim drie jaar de functie van plaatsvervangend directeur-generaal, tevens directeur Algemeen Beleid. Vervolgens werkte hij een aantal jaren als plaatsvervangend directeur-generaal, tevens directeur Transport en Infrastructuur, en daarna als waarnemend directeur generaal Goederenvervoer. Van 1992 tot 1997 was hij plaatsvervangend directeur-generaal Luchtvaart, tevens directeur Vervoer en Infrastructuur bij het Directoraat-Generaal Luchtvaart van hetzelfde ministerie.

Ook was hij ruim zes jaar werkzaam voor het ministerie van Economische Zaken, waar hij directiefuncties bekleedde bij het directoraat-generaal Diensten, Midden- en Kleinbedrijf en Ordening (1987-1992) en bij het directoraat-generaal Industriebeleid (1986-1987). Op het gebied van milieu en milieubeleid heeft expertise opgebouwd bij het ministerie van VROM, waar hij ruim zeven jaar werkte als senior medewerker en later hoofd van de afdeling Economische Zaken en Beleidsontwikkeling van de directie Bestuurszaken.


---