Platform Toerisme en Recreatie: Toerismebrief mist ambitie

09/06/2008 14:34

Platform Toerisme en Recreatie

DEN HAAG 9 juni 2008 - Het kabinet moet meer ambitie tonen bij internationale toeristische promotie van ons land. Tevens moet meer werk worden gemaakt van beleid voor binnenlands toerisme en recreatie. Dit zegt Theo Ruijs voorzitter van het Platform Toerisme en Recreatie naar aanleiding van de toerismebrief van de staatssecretaris Economische Zaken.

Het buitenlandse bezoek aan Nederland groeit weliswaar nog altijd, maar andere bestemmingen doen het beter. Extra investeringen in promotie om meer buitenlandse toeristen naar Nederland te trekken, zijn hard nodig. Dat het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen sinds 2003 5,5 miljoen euro aan bezuinigingen heeft moeten verwerken, is in dat licht onbegrijpelijk.

Bij een afkalvend Nederlands marktaandeel zijn ondernemers meer dan nu afhankelijk van de thuismarkt. Ondernemers willen de strategie voor inkomend toerisme koppelen aan de versterking van het beleid voor binnenlands toerisme en recreatie. Duurzame ruimtelijke kwaliteit moet daarbij centraal staan en leiden tot concrete en herkenbare regio's. Zij willen dat doen met nieuwe partners, dus ook met de lokale overheden. "Tegelijkertijd zijn dit innovatieve processen. Het kabinet moet regelingen en middelen beschikbaar maken voor ondernemers in toerisme en recreatie om die innovatie actief te stimuleren," volgens Ruijs.

Het Platform Toerisme en Recreatie is het samenwerkingsverband van VNO-NCW, MKB-Nederland en de belangrijkste toeristisch-recreatieve (branche)organisaties .





http://www.vno-ncw.nl