Gemeente Eindhoven


* collegebesluiten
9 juni 2008

Collegebesluiten
De belangrijkste openbare besluiten uit de vergadering van B&W van dinsdag 3 juni.
Actieverklaring Aanpak Kindermishandeling (MM) Het gemeentebestuur is akkoord gegaan met de door het Rijk opgestelde Actieverklaring Aanpak Kindermishandeling. Reden is dat het aantal meldingen van kindermishandeling in heel Nederland en dus ook in Eindhoven schrikbarend hoog is. Bedoeling is de kindermishandeling terug te dringen door te voorkomen dat ouders hun kinderen (gaan) mishandelen, door het te signaleren en door daar waar het reeds gebeurt de mishandeling te stoppen en door het beperken van de schadelijke gevolgen van kindermishandeling. Evaluatie EK zwemmen 2008 Eindhoven (MM)
De gemeente heeft onderzocht wat het EK zwemmen 2008 voor economisch impact heeft gehad voor Eindhoven en haar inwoners. Sportief gezien leverde het EK zwemmen 2008 zes wereldrecords en achttien Europese records op. Op grond van de uitkomsten van een digipanel-onderzoek kan geconcludeerd worden dat het EK ook voor het imago van Eindhoven een geslaagd evenement is geweest.

Daarnaast is gebleken dat door het organiseren van het EK zwemmen er bijna ⬠7,5 milj. extra is besteed in de regio Zuid-Oost Brabant. Bovendien kan uit het onderzoek geconcludeerd worden dat de Eindhovense bevolking behoorlijk sportminded is en dat meer dan 70% het volkomen terecht vindt dat Eindhoven topsportevenementen, zoals het EK zwemmen, naar de stad haalt.
Buurtonderneming Woensel-West MF)
Voor de wijkvernieuwing van Woensel-West willen de verschillende betrokken partijen (zoals de gemeente, woningcorpotie Trudo en bewoners) graag een stevige, niet vrijblijvende en langdurige samenwerking aangaan.

Er is gekozen voor een nieuwe vorm van samenwerking waarin de wijk en de behoeftes van de bewoners het vertrekpunt zijn. Deze samenwerking krijgt vorm in een zogenaamde Buurtonderneming, die per 1 januari 2009 in Woensel-West van start gaat. In de buurtonderneming werken gemeente en woningcorporatie samen met de bewoners gedurende 10 jaar op basis van bestaande plannen en visies aan de sociale, economische en fysieke opgaven in de wijk. Door het op deze manier organiseren zal de uitvoeringskracht in de wijk verstrekt worden en is er volop ruimte om in te spelen op signalen uit de buurt. Met als uiteindelijk doel het verbeteren van de maatschappelijke positie van de wijkbewoners.

Hiertoe wordt de raad voor het einde van 2008 een concrete uitwerking voorgelegd. In dit voorstel staat:
- Een concrete uitwerking van de hoofdopgaven van een uitvoeringsplan 2009-2010

- Een organisatiemodel

- Een ondernemingsplan, met onder meer mandaten, bevoegdheden en de relatie t.o.v. gemeente en corporaties, montering en evaluatiemomenten.

Het college ziet deze manier van werken ook als optie om in andere wijken toe te passen.

Bezoekadres:
Stadskantoor, Stadhuisplein 10
route
Postadres:
Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum
tel. 040-238 60 00