Groen!

Brussel, 9 juni 2008

Groen! start juridische procedure tegen Lange Wapperbrug

Groen! wil dat de luchtvervuiling die zal veroorzaakt worden door de Lange Wapperbrug vermeden wordt en zal een juridische procedure opstarten om de betrokken overheden te dwingen stil te staan bij de mogelijke gevolgen voor de omwonenden.

De laatste weken zijn er grote vragen gerezen bij de plannen voor de Oosterweelverbinding. De Lange Wapperbrug zal zorgen voor een verhoogde toename van fijn stof, milieuverontreiniging (CO2) en lawaai voor de omwonenden.

Verschillende comités, artsen, bewoners van alle delen van de stad en van het land hebben hun bezorgdheid laten blijken. Het stadsbestuur wenst met de vele kritieken geen rekening te houden. Patrick Janssens bevestigde dit door zijn uitspraak: `Walk and don't look back'. Schepen Van Campenhout en anderen bevestigen dat als ze enkele jaren terug had geweten wat ze nu weten, ze deze beslissing niet zouden genomen hebben. Maar het zou nu te laat zijn om nog op de beslissing terug te komen. Freya Piryns, Groen! gemeenteraadslid: "Deze uitspraak is hallucinant en dient enkel om de bevolking van Antwerpen een rad voor de ogen te draaien. De bouwvergunning is nog niet eens aangevraagd."

Groen! heeft al op zowat alle beleidsniveaus aangedrongen op een fermer beleid tegen fijn stof. Al meer dan 2 jaar dringt Vlaams parlementslid Rudi Daems aan op een grondig onderzoek naar de alternatieven voor de Lange Wapperbrug. Maar vond weinig of geen gehoor. Na herhaaldelijke waarschuwingen, heeft Groen! op 18 maart 2008 haar vertrouwen opgezegd in de nv BAM.

Rudi Daems, Vlaams parlementslid: "Verschillende bewoners en verenigingen zowel uit bedreigde zones als daarbuiten vragen Groen! om hen te helpen stappen te ondernemen. Groen! wil alle bewoners steunen die het algemeen belang, m.n. de leefbaarheid van de stad en de gezondheid van haar bewoners, voor de rechter willen verdedigen, als de stad in gebreke blijft en toch beslist een bouwvergunning te verlenen. Wij zullen dan samen met hen en het advocatenbureau Larmuseau uit Gent een proces opstarten en denken eraan om hierbij gebruik te maken van het instrument van de milieustakingsvordering."

De vraag van de buurtbewoners en de inzet voor Groen! is een grondige herziening van het project en zeker de schrapping van het tracé over het Eilandje. Beter zou zijn dat onmiddellijk gekozen wordt voor de tunnelvariant, ook als dat een meerkost inhoudt. De uitspraken van Van Brempt in de kranten van vandaag snijden geen hout. Freya Piryns: "De bedoeling van de minister van mobiliteit is om eerst een brug te bouwen, er vrachtverkeer over te laten rijden en dan te kijken wat de gevolgen zijn en die dan aanpakken. Een mooi staaltje oplapbeleid."

Mieke Vogels: "Groen! is de enige partij die onverdeeld de kaart trekt van de buurtbewoners. We zullen ons blijven verzetten tegen een onevenwichtige uitvoering van het hele Masterplan. Als het leeuwenaandeel van de middelen blijft gaan naar autoverbindingen, zal de uitstoot van fijn stof, de luchtverontreiniging en de lawaaioverlast nog veel hoger komen te liggen."

Het volledige dossier is beschikbaar op aanvraag.

Rudi Daems, Freya Piryns en Mieke Vogels