Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Kamervragen Bommelerwaard

09 juni 2008 - kamerstuk

Kamerbrief waarin de minister, mede namens de minister van VROM, aangeeft dat de verantwoordelijkheid voor sturing vooral ligt bij de regionale overheden. Er is reeds een intentieovereenkomst gesloten.

Meer informatie

* Kamervragen Bommelerwaard * Kamerstuk | 09-06-2008 | PDF-Document, 57 kB
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum
onderwerp bijlagen
D i rectie Regionale Zaken
Geachte Voorzitter,
Hierbij doe ik u, mede namens de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, de antwoorden toekomen op de vragen die op 14 april 2008 zijn gesteld door de leden Van Gent en Duyvendak (beiden GroenLinks) over de glastuinbouwontwikkeling in de Bommelerwaard.

1
Kent u het bericht 'Onvoldoende sturing Bommelerwaard'? 1) Ja.

2
Deelt u de zorgen over het gebrek aan sturing op de landschappelijke kwaliteit, de leefbaarheid en cultuurhistorische waarden bij de glastuinbouwontwikkeling in de Bommelerwaard en over het teloorgaan van cultuurhistorische karakteristieken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie? Zo ja, waarom? Zo neen, waarom niet? Heldere sturing en regie op de herstructurering en de concentratie van de glastuinbouw in de Bommelerwaard zijn onontbeerlijk om recht te doen aan de aanwezige landschappelijke, cultuurhistorische, waterhuishoudkundige en leefbaarheidsaspecten. Ingevolge de sturingsfilosofie uit de Nota Ruimte is het aan de provincie Gelderland en de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel om hieraan invulling te geven. Met de streekplanherziening inzake glastuinbouw/champignonteelt Bommelerwaard werd door genoemde overheden beoogd het benodigde beleidskader te bieden. Deze streekplanherziening is echter op 1 maart 2006 door de Raad van State vernietigd. Het proces heeft bij de betrokken overheden om tot nieuw beleid te komen, langer geduurd dan te voren werd beoogd. Er is hier echter sprake van een complex dossier, waarin goed doordachte keuzes van belang zijn.
Ministerie van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit
Directie Regionale Zaken
Vestiging Oost
Verzetslaan 30
Postadres: Postbus 554
7400 AN Deventer
Telefoon: 070 - 8883160
Fax: 070 - 8883170
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal

Postbus 20018
2500 EA 's-GRAVENHAGE

14 april 2008 2070817330 DRZO. 2008/2183 9 juni 2008 Kamervragen over de glastuinbouwontwikkeling
in de Bommelerwaard
Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
9 juni 2008 DRZO. 2008/2183 2
De provincie, de gemeenten en het Waterschap Rivierenland leggen momenteel de laatste hand aan een intentieovereenkomst. Hierbinnen worden de randvoorwaarden voor de herstructurering en de concentratie van de glastuinbouw in de Bommelerwaard vastgelegd. Op basis van de intentieovereenkomst zal vervolgens een bestuursovereenkomst worden opgesteld.
Wat betreft uw zorgen over het teloorgaan van cultuurhistorische karakteristieken van De Nieuwe Hollandse Waterlinie in de Bommelerwaard het volgende. Ter bescherming van de meest kwetsbare gedeelten in het gebied, is in 2001 door de minister van VROM met de gemeente Zaltbommel een afspraak gemaakt. Hierbij zijn 40 hectaren aan "fictief glas" nabij de batterijen onder Brakel en Poederoijen geblokkeerd. De gemeente heeft het bestemmingsplan hierop aangepast. Onderdeel van de afspraak was dat de geschrapte capaciteit aan kassen elders in de Bommelerwaard zou kunnen worden gecompenseerd.
3
Is het u bekend dat de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel, de provincie Gelderland en het Waterschap Rivierenland na een uitspraak van de Raad van State over de streekplanherziening (2006, herziening vernietigd) concludeerden dat de huidige bestemmingsplancapaciteit voldoende is voor de glastuinbouwsector in de Bommelerwaard, maar dat verplaatsing van een deel van die capaciteit overwogen moet worden uit oogpunt van duurzaamheid en landschap? Zo ja, wat is uw reactie hierop? Ja. Deze conclusies werden getrokken op basis van een in opdracht van de provincie en de gemeenten uitgevoerd onderzoek naar de toekomstige glastuinbouwontwikkeling in de Bommelerwaard. Met dit onderzoek is het nut van een regelmatige beleidsmonitoring en - evaluatie aangetoond. Het is goed dat betrokken overheden het beleid voor kassen binnen de Bommelerwaard hebben geëvalueerd en dit naar aanleiding van de onderzoeksresultaten hebben bijgesteld.

4
Bent u bereid er bij de betrokken overheden op aan te dringen om te stoppen met de huidige niet-duurzame ontwikkeling op basis van verouderde bestemmingsplannen en om de voorgenomen planvorming op basis van een bijna overeengekomen intentieovereenkomst met voortvarendheid uit te gaan werken, met betrokkenheid van maatschappelijke organisaties ook van buiten de tuinbouwsector? Zo neen, waarom niet? De mogelijkheden voor glastuinbouwontwikkeling in de betreffende bestemmingsplannen passen binnen het Streekplan Gelderland 2005 waar het Rijk mee heeft ingestemd. Duidelijk is echter dat provincie en gemeenten hebben besloten tot een koerswijziging voor het glastuinbouwbeleid in de Bommelerwaard. Zij zullen moeten voorkomen dat nu onomkeerbare situaties ontstaan, die kwalitatief gewenste oplossingsrichtingen - op grond van de intentie- en bestuursovereenkomst - op voorhand onmogelijk zouden maken.
Uit antwoorden van Gedeputeerde Staten op onlangs gestelde Statenvragen heb ik begrepen dat maatschappelijke organisaties, ook van buiten de tuinbouwsector, eveneens bij de uitwerking van de intentieovereenkomst betrokken zullen worden. Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
9 juni 2008 DRZO. 2008/2183 3

5
Bent u bereid deze planvorming in de Bommelerwaard, waarbij ook het Nationaal Landschap De Nieuwe Hollandse Waterlinie in het geding is, vanuit het Rijk te ondersteunen met middelen ten behoeve van het beleidsdoel Mooi Nederland van het kabinet? Zo ja, op welke wijze? Zo neen, waarom niet?
Om initiatieven ter verbetering van de kwaliteit en ruimtelijke inpassing van functies te ondersteunen, zal vanaf 2009 een innovatieregeling Mooi Nederland in werking treden. Met deze innovatieregeling zullen andere overheden door middel van een financiële ondersteuning onder andere worden gestimuleerd om op een innovatieve wijze de verrommeling tegen te gaan en de kwaliteit van het landschap te versterken. De precieze vormgeving van deze regeling wordt op dit moment nog uitgewerkt. Hierover zal de Tweede Kamer in het najaar van 2008 nader worden geïnformeerd. DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg

1) http://www.agd.nl/1048587/Nieuws/Artikel/Onvoldoende-sturing-Bommelerwaard.htm