Politie Midden- en West Brabant

Persbericht district Breda 09/06

BREDA, 9 juni 2008

Bouwmaterialendief op heterdaad aangehouden

BREDA: De politie heeft mede dankzij de melding van een alerte getuige vannacht omstreeks 00.45 uur op het Markdal een 42-jarige Bredanaar aangehouden die verdacht wordt van het stelen van bouwmaterialen van een terrein aan de Slotlaan. De verdachte is in verzekering gesteld.

Een getuige gaf de politie door dat er vanaf een bouwterrein aan de Slotlaan materialen in de kofferbak van een auto werden gelegd. De agenten gingen ter plaatse en zagen de auto die de melder bedoelde rijden op het Markdal. De bestuurder werd staande gehouden. In de kofferbak lagen vier stalen profielen en een aantal steigerpijpen. Hierop werd de man aangehouden en overgebracht naar het bureau. De eigenaar van de woning aan de Slotlaan, waaraan een verbouwing plaatsvindt heeft aangifte gedaan.

Twee mannen kijken te diep in het glaasje

BREDA: De politie heeft vannacht twee mannen aangehouden die hun auto bestuurden terwijl zij onder invloed van alcohol waren. Op de Mastbosstraat werd een 53-jarige Poolse man aangehouden. Op de Allerheiligenweg werd een 45-jarige Bredanaar betrapt. Hij blies maar liefst 975 ugl.

Agenten zagen vannacht omstreeks 00.20 uur een auto stapvoets rijden op de Rijksweg A16. De bestuurder nam de afslag Breda West. Daarbij nam de automobilist de bocht overdreven links. Hierop is de bestuurder op de Mastbosstraat aan de kant gezet. Hij bleek onder invloed van alcohol te zijn. Hij blies 605 ugl. De bestuurder moest zijn rijbewijs inleveren en kan een proces-verbaal tegemoet zien.

Ook een 45-jarige Bredanaar liep vannacht tegen de lamp. Hij werd omstreeks 03.15 uur aan de kant gezet op de Allerheiligenweg. De agenten hadden al een voorgevoel door het twijfelende rijgedrag van de man. Hij kon maar amper op zijn benen staan en kreeg de blaastest ter plaatse niet voor elkaar. Aan het bureau lukte dat wel. Hij blies 975 ugl, ruim vier keer het toegestane maximum van 22 0 ugl. Ook hij moest zijn rijbewijs inleveren.

Bredanaars verdacht van huiselijk geweld

BREDA: De politie heeft zondagmiddag en avond in Breda drie verdachten aangehouden voor even zoveel zaken van huiselijk geweld. Het gaat om gevallen in de wijken Westerpark, Brabantpark en Hoge Vucht.

In een woning in de wijk Westerpark werd zondagavond een 49-jarige Bredanaar aangehouden die verdacht wordt van huiselijk geweld. Door zijn 39-jarige vriendin werd aangifte gedaan. De aangeefster verklaarde dat haar vriend gisteravond haar en haar dochter agressief bejegend had. Dit gebeurde terwijl hij onder invloed was van alcohol. Ze besloot haar spullen te pakken omdat dit niet de eerste keer was en iemand te bellen. Hierop rukte haar vriend de telefoon uit haar handen en gooide deze hardhandig op de grond. Hij kwam achter haar aan, zo verklaart zij en sloeg haar tegen haar linkerbovenarm. Hierop werd door haar dochter de politie gewaarschuwd die de man heeft aangehouden. Hij werd vandaag verhoord. Hij ontkende geslagen te hebben. Hij is vanmiddag vrijgelaten. De politie maakt proces-verbaal op.

De politie heeft zondagavond ook in de wijk Brabantpark een arrestatie verricht in verband met mogelijk huiselijk geweld. Een 42-jarige Bredanaar werd aangehouden omdat hij verdacht wordt van het schoppen en duwen van zijn echtgenote. Zij verklaart dat er al langer spanningen zijn. Gisteren hadden zij ruzie gekregen over de besteding van het vakantiegeld waar zij beiden een ander idee over hebben. Haar man raakte volgens haar zijn zelfbeheersing kwijt en gaf zijn vrouw een harde duw. Haar 18-jarige dochter kwam toen tussen hen in staan, waarna zij ook een duw kreeg waardoor ze op de grond viel. Vervolgens kreeg de aangeefster in de keuken een trap tegen haar linkerbovenbeen. De verdachte is in verzekering gesteld.

Verder werd er zondagmiddag rond 17.30 uur in de Hoge Vucht nog een 33-jarige Bredanaar aangehouden ter zake de verdenking van huiselijk geweld. Hij zou zijn 29-jarige echtgenote mishandeld hebben. Zij wilde geen aangifte doen. De melding kwam uit de buurt. Hij zou zijn vrouw met de vuist tegen haar voorhoofd geslagen hebben. Ze had een grote eivormige verwonding op haar hoofd. De verdachte is in verzekering gesteld.

De politie stimuleert slachtoffers om aangifte te doen van huiselijk geweld. Maar een aangifte is niet (meer) noodzakelijk om een dader aan te houden. Bij voldoende ander bewijs, bijvoorbeeld letsel en getuigenverklaringen, kan de politie een dader toch aanhouden.

Huiselijk geweld is geweld dat door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer is gepleegd. Het kan daarbij gaan om lichamelijk en seksueel geweld en om psychisch geweld, zoals bedreiging en belaging (stalking). Huiselijk geweld kan de vorm aannemen van
kindermishandeling en seksueel kindermisbruik, partner-relatiegeweld in alle denkbare verschijningsvormen, en mishandeling of verwaarlozing van ouderen.

Politie, Openbaar Ministerie, Reclassering, Raad voor de Kinderbescherming, vrouwenopvang en andere hulporganisaties werken samen aan het voorkomen en zo snel mogelijk stoppen van huiselijk geweld. Zij zijn van mening dat huiselijk geweld onacceptabel is en met geen enkel excuus kan worden gerechtvaardigd. Kijk voor meer informatie op www.huiselijkgeweldbrabant.nl.

Politie onderzoekt inbraken in supermarkten

ULVENHOUT: Vannacht is omstreeks 02.00 uur ingebroken in een supermarkt aan de Chaamseweg. De inbrekers hebben aan de voorzijde met een moker de ruit van de toegangsdeur ingeslagen. Binnen zijn diverse deuren geforceerd. De wisselautomaat die bij de ingang van de winkel aan de muur hing, is gestolen. De politie stelt een nader onderzoek in. Een getuige heeft gezien dat er een auto op de parkeerplaats reed waaruit drie mannen sprongen die de voordeur forceerden. Het zou om een zilvergrijze personenauto gaan.

PRINSENBEEK: Bij een inbraak in een supermarkt aan de Beeksestraat, vannacht omstreeks 03.00 uur hebben de dieven, sigaretten buit gemaakt. De dieven hebben de ruit van de voordeur vernield. Via de ontstane opening zijn ze naar binnen geklommen. Binnen is de roldeur van de sigarettenkast vernield. De exacte buit is nog niet bekend. Ook hier wordt een nader onderzoek ingesteld.

Bewoner geconfronteerd met inbreker

TETERINGEN: Een bewoner aan de Wildhage werd vannacht omstreeks 03.15 uur geconfronteerd met een woninginbreker. Hij werd wakker omdat de hond aansloeg. Hij liep naar de woonkamer en zag nog juist een inbreker die via het openstaande keukenraam het pand uit vluchtte. De dief heeft een handtas buit gemaakt. Het zou gaan om een circa 20-jarige man met kort haar. Hij heeft de dader alleen van achteren gezien. De politie heeft een aangifte opgenomen en stelt een nader onderzoek in.

Auteur: Willem van Hooijdonk