Gemeente Schiedam


Juni

Gispen had Schiedamse concurrent

09 juni 2008

De eerste helft van de 20ste eeuw liet een grote omslag zien in kunst, ontwerp en architectuur. In die periode veranderde de manier waarop we tegen kunst aankijken en hoe we er in de praktijk mee omgaan. Zonder de invloed van bijvoorbeeld Piet Mondriaan woonden we nu nog in sobere kamers met donker behang.

De Wit stoel Steeds meer mensen erkenden het belang van licht en ruimte, en dat kwam onder meer naar voren de keuze voor het meubilair. In moderne kantoorinrichtingen pasten de vloeiende vormen van buizenstoelen en tafels goed bij de strakke lijnen - bijvoorbeeld in de HAV-bank van W.M. Dudok uit 1935 - en ook bij particulieren werd een buizenstoel een populair object. Vanaf de jaren 1930 raakten buizenstoelen wijdverbreid, tot in de jaren 1960.

Gispen
Gevraagd naar Nederlandse fabrikanten van buizenstoelen is Gispen vaak de eerste naam die opkomt. En terecht, want ontwerper W.H. Gispen heeft een enorme invloed gehad op verschillende gebieden, waaronder buismeubilair. Er zijn in Nederland echter honderden fabriekjes geweest die inspeelden op de trend en buizenmeubelen op de markt brachten. Ook in Schiedam! In de Jeneverstad waren er minstens twee: buizenfabriek Excelsior en Gebr. De Wit. Door de jaren heen zijn buizenstoelen van De Wit een sterk merk op de markt gebleven. Zozeer zelfs dat er weer moderne kopieën verkocht worden. Schiedam heeft dus meer dan gedistilleerd en scheepsbouw om trots op te zijn!

Schiedamse buizenfabriek
Helaas is er nog niet veel bekend over het bedrijf, behalve dat het in 1945 aan de Hoofdstraat 159 gevestigd was en tien jaar later aan de Nieuwe Haven 89-91. Tijdschrift Musis wil, onder meer in samenwerking met het Gemeentearchief Schiedam en het Stedelijk Museum, proberen daar verandering in te brengen. Het doel is nog dit jaar een themanummer over de gebroeders De Wit te maken. Daarvoor zijn wij onder meer op zoek naar eigenaars van De Wit stoelen, om deze in beeld te brengen en de verhalen erover te horen. Wellicht zijn er nog Schiedammers die voor de firma hebben gewerkt of die meer kunnen vertellen over het bedrijf? We zijn erg geïnteresseerd in alle informatie die we kunnen krijgen!

Reacties kunnen worden gestuurd naar:
Werkgroep De Wit, p/a Gemeentearchief, Stadserf 1, 3112 DZ Schiedam. 010-219 1919 en
archief@schiedam.nl (o.v.v. Werkgroep De Wit)

Foto: Deze De Wit stoel, met originele bekleding, is vele jaren in gebruik geweest in de studiezaal van het Gemeentearchief. (Foto: Jan van Kampenhout)