CallMax lanceert nieuw mobiel breedband netwerk

09/06/2008 15:21

Call Max

Het Eindhovense bedrijf CallMax opent vandaag in de regio Amsterdam een nieuw mobiel breedbandnetwerk voor zakelijk gebruik. Zij beschikt daarvoor over de benodigde frequentie, welke zij exclusief en landelijk ter beschikking heeft. De gebruikte zendtechniek staat bekend onder de naam Mobile-Fi (802.20) en moet een serieus alternatief vormen voor mobiel WiMAX (802.16e) en UMTS (IMT-2000).

Volgens CallMax kunnen gebruikers binnen het dekkingsgebied, per zender circa 150 km2, overal draadloos internetten op snelheden tot 2 megabit per seconde. Het bedrijf zegt "zeer voordelige abonnementen zonder extra data-verbruikskosten" te zullen aanbieden.

Vandaag lanceert CallMax haar eerste basisstation dat op Schiphol geinstalleerd staat en waarbij Schiphol Telematics het netwerk op Schiphol gaat exploiteren. Eind dit jaar moet het netwerk in de hele Randstad beschikbaar zijn en uiteindelijk in het hele land. CallMax bezit inmiddels ook frequentievergunningen in andere Europese landen en zal ook daar beginnen met de uitrol van haar mobiele breedband netwerk.

WiMAX (IEEE 802.16e) zou de standaard worden voor snel mobiel internetten, maar is nog overal in ontwikkeling. Datgene wat in theorie beloofd wordt komt niet overeen met de praktijk. CallMax heeft WiMax uitvoerig getest in Rotterdam en kwam tot de conclusie dat de dekking binnenshuis enorm tegen valt en is daardoor op zoek gegaan naar een andere technologie. Dat werd Mobile Broadband Wireless Access (MBWA, IEEE 802.20), en is de logische opvolger van de technologie familie.

Nederland is het eerste Europese land waar Mobile-Fi wordt toegepast. De techniek heeft als voordeel dat hij is geoptimaliseerd voor mobiele IP communicatie waarbij de verbinding in stand blijft bij snelheden tot 250 kilometer per uur en naadloze overdracht aan volgende basisstations mogelijk maakt. Verder is de vertraging (latency) van Mobile-fi met 50 milliseconde gering, zeker in vergelijking met 3G-telefonie, waar een latency van 500 ms de norm is. Dat maakt Mobile-Fi ideaal voor mobiele Voice over IP telefonie, welke CallMax bij voldoende dekking gaat aanbieden.

Op dit moment biedt CallMax aansluiting tot haar netwerk doormiddel van insteekkaarten voor laptops (PCMCIA, ExpressCards en USB) en voor de vaste PC doormiddel van desktop modems met Ethernet en USB aansluiting. Door de enorme bandbreedte zijn toepassingen mogelijk zoals mobiel Virtual Private Network (VPN), IP televisie en radio, IP- videotransmissie, Voice over IP telefonie, aansturen van mobiele beveiligingscamera's en andere multimediale toepassingen.

CallMax is tot dusver in Nederland actief met een landelijk dekkend semafonienetwerk. Het bedrijf ontstond in 1994 uit een fusie van het Canadese TIW, het Duitse DeTeMobil en enkele Nederlandse investeerders (EM-Holding).





http://www.callmax.nl