Drenten positief over komst windmolens, ook in eigen woonplaats

09/06/2008 15:22

Newcom Research & Consultancy BV

Inwoners van Drenthe zijn in ruime meerderheid (84 procent) positief over windenergie. De meeste Drenten (88 procent) vinden dan ook dat het gebruik van windenergie in Nederland gestimuleerd moet worden. Van de Drentse bevolking is 66 procent positief over de komst van windmolens naar de provincie. Een meerderheid (53 procent) is van mening dat de eigen woonplaats in aanmerking komt voor het plaatsen van windmolens. Dit blijkt uit onderzoek dat Newcom Research & Consultancy in opdracht van de Raedthuys Groep heeft uitgevoerd onder een representatieve groep inwoners van de provincie Drenthe.

Geschikte locaties

Het onderzoek wijst verder uit dat bijna driekwart van de Drenten de mening deelt dat het plaatsen van windmolens in open veengebieden, agrarische gebieden of weilanden gepast is (74 procent). Ook het plaatsen van windmolens langs snelwegen of langs de grens met Duitsland vindt het merendeel van de Drentse bevolking gepast. Een minderheid (26 procent) vindt de Hondsrug een geschikte locatie.

Draagt bij aan klimaat

De voorstanders van de komst van windmolens naar de provincie (66 procent van de ondervraagden) zijn vooral positief omdat windmolens een positieve bijdrage leveren aan het klimaat (65 procent) en omdat men het belangrijk vindt om alternatieve energiebronnen te ontwikkelen die nodig zijn als de olie- en gasvoorraad in de toekomst uitgeput raakt (51 procent). De tegenstanders van de komst van windmolens naar de provincie (13 procent van de ondervraagden) dragen overwegend de reden aan dat windmolens het landschap bederven (79 procent).

Over het onderzoek

Aan het onderzoek - dat in mei 2008 via telefonisch en online onderzoek is uitgevoerd - hebben 1.050 Drenten meegedaan. De onderzoeksgroep vormt een representatieve afspiegeling van de Drentse bevolking vanaf 18 jaar. Het onderzoeksrapport - met alle resultaten van de studie - verschijnt eind juni 2008.





http://www.newcomresearch.nl/