Menzis


09 juni 2008

Palliatieve zorg niet als alternatief voor "de pil van Drion"

"Meer investeren in palliatieve zorg is prima, maar niet als alternatief voor het niet investeren in de pil van Drion." Deze boodschap heeft Roger van Boxtel vanmiddag gebracht tijdens het jaarcongres van de Vereniging van Geestelijk Verzorgers in Zorginstellingen in Amersfoort.

Van Boxtel, voorzitter raad van bestuur van Menzis, herkent een lijn bij het kabinet waarin bij medisch-ethische vraagstukken de ene groep mensen iets wordt ontzegd omdat de andere groep mensen er tegen is. "Dat is wat mij betreft een ongewenste ontwikkeling. Mensen hóeven geen gebruik te maken van de mogelijkheden tot euthanasie of embryoselectie, maar ze mogen wel de kéuze hebben om er gebruik van te kúnnen maken," aldus van Boxtel.

Uiteraard moeten volgens de Menzis topman daarbij alle vormen van zorgvuldigheid in acht worden genomen: "Maar als de medische technologie menselijk leed kan voorkomen, vind ik dat mensen de toegang daartoe niet ontzegd mag worden. In mijn ogen moet de geestelijk verzorger er in deze situaties voor zorgen dat mensen een weloverwogen keuze maken en mensen vrij laten in de richting van de eigen keuze."