Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 9 juni 2008 - Ons kenmerk Uw kenmerk DAB 2008/1236 29385-17 Onderwerp
Communicatiestrategie Commissie Elverding

Geachte voorzitter,

Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op de commissievragen over mijn brief over de Commissie Elverding (kamerstuk, nr. 29385, nr. 17).


1. Kunt u verklaren waarom uw ambtenaren, die zitting hadden in het secretariaat van de Commissie Elverding, u niet van de communicatiestrategie rond het rapport op de hoogte hebben gebracht?


1. Ik ben op de hoogte gebracht van de uitkomst van het overleg binnen de Commissie over de presentatie van het rapport.


2. Wanneer bent u exact op de hoogte gesteld van het bestaan van de gespreksnotitie en de inhoud daarvan?


2. Ik heb voor het eerst gehoord van een gespreksnotitie toen de Volkskrant hierover publiceerde.


3. Welke actie heeft u ondernomen nadat u van de inhoud van de gespreksnotitie op de hoogte bent gebracht?

3. Ik heb aan mijn ambtenaar en aan de heer Elverding (telefonisch) gevraagd mij nader te informeren over de status van de gespreksnotitie.

Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71

Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 351 78 95 bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

DAB 2008/1236


4. Wat is uw mening over de inhoud van de gespreksnotitie, waarin werd afgesproken sommige stakeholders eerder op de hoogte te brengen van de inhoud van het rapport dan anderen?

4. De opdracht aan de Commissie was niet de eerste de beste. Er is tijdens de werkzaamheden buiten de commissie om ook de nodige publiciteit geweest rondom het onderwerp. Ik kan mij voorstellen, dat over de presentatie van het advies van een dergelijk complex onderwerp binnen de Commissie wordt nagedacht en zelfs dat daar een gespreksnotitie voor wordt opgesteld.
Ik spreek geen oordeel uit over die notitie, aangezien de commissie niet tot de in de notitie beschreven zin heeft besloten. Het is relevanter om te beoordelen waartoe de Commissie rondom de presentatie wel heeft besloten. Mijn mening daarover is dat het allemaal netjes is verlopen.


5. Wat is uw mening over het feit dat de Commissie Elverding überhaupt over een "communicatiestrategie" richting "'steunzenders" in de Tweede Kamer en invloedrijke maatschappelijke organisaties heeft nagedacht en daar tijd en geld aan heeft besteed?


5. Zie antwoord op vraag 4.


6. Maakt het van tevoren doorspelen van informatie over de inhoud van gevoelige rapporten vaker deel uit van de communicatiestrategie op uw ministerie?

6. Het was niet mijn strategie, noch heb ik meegesproken over de gespreksnotitie, noch was het de strategie waartoe de Commissie heeft besloten


7. Bent u bereid de hele gespreksnotie aan de Kamer ter beschikking te stellen?

7. Dit is een verantwoordelijkheid van de Commissie.


8. Kunt u toelichten waar de voorbereiding van de presentatie en communicatie over de eindrapportage, door het secretariaat van de Commissie Elverding, exact uit heeft bestaan?
8. De Commissie is extern ondersteund bij de voorbereiding van de perspresentatie van het rapport en de contacten met de media.


9. Welke functie hadden de ambtenaren die deel uitmaakten van het secretariaat van de Commissie Elverding?

9. De door het ministerie van VenW geleverde ambtenaar zorgde voor de contacten tussen de ministeries en de Commissie.


---

DAB 2008/1236


10. Is de indruk juist, dat pas te elfder ure door de Commissie Elverding is besloten dat "het aan de betrokken minister is om de Tweede Kamer te informeren"? 10. Neen. Al geruime tijd voordat het krantebericht, waar u uw vraagstelling op baseert, verscheen heeft de commissie besloten om niet de lijn van de interne notitie te volgen. De Commissie heeft aangegeven dat het aan de bewindslieden is om de Kamer te informeren. Naar mijn mening is dat de enige juiste conclusie.


11. Is het kabinet, maar aanleiding van dit incident, van zins om bij toekomstige opdrachtverstrekking aan onderzoekscommissies expliciete instructies te geven over de communicatie rond het eindrapport? Zo neen, waarom niet?

11. Nee, want niet voor niets worden juist onafhankelijke commissies ingesteld.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings


---