Gemeente Teylingen


Programmarekening 2007 Teylingen

09 juni 2008

PERSBERICHT 5 juni 2008 - Met het gereed komen van de programmarekening sluit de gemeente het tweede jaar na de fusie af. Met tevredenheid kijkt zij op het jaar 2007 terug. De gemeente is in het tweede jaar van de fusie geslaagd om het beheer beter op orde te krijgen. Een aantal grote projecten is in 2007 opgestart, zoals de recreatievisie, het groenbeleidsplan, de digitale dienstverlening en het integraal veiligheidsplan. Deze projecten lopen nog door in 2008. Daarnaast is in 2007 besloten de toeristenbelasting met ingang van 2008 af te schaffen.

WAT HEEFT DE GEMEENTE TEYLINGEN IN 2007 GEDAAN?

In de Programmarekening 2007 staat wat de gemeente in 2007 heeft gedaan. Hierna volgt een aantal in het oogspringende projecten. Bij de uitvoering van veel projecten zijn burgers betrokken geweest. Naast alle speciale projecten heeft de gemeente ook een heel aantal reguliere taken die zo'n 75% van de tijd in beslag nemen.

Ruimtelijke Ontwikkeling

In een interactief proces is de ontwerp toekomstvisie `Vitaal en vernieuwend' tot stand gebracht. De planvorming voor het NS Station Sassenheim is voortgezet. In Voorhout is de parkeerplaats bij het station uitgebreid. Door de onderzoeken naar de veiligheid rondom de zandwinning is de winning in 2007 nog niet gestart

Recreatie, sport en groen

De recreatievisie is vastgesteld. Om permanente bewoning van campings tegen te gaan is met bijna alle campings een convenant afgesloten. Het groenverbeterplan is vastgesteld. Het Oosthoutpark is gereconstrueerd. Er zijn nieuwe bomen geplant. Het vijfde voetbalveld voor de VV Foreholte is aangelegd. Kunstgrasvelden bij TOP en voetbalvelden bij Warmunda zijn gerenoveerd.

Zorg en Welzijn

Er is een nota lokaal gezondheidsbeleid opgesteld. Er is een project eenzaamheids-bestrijding voor ouderen gestart. Een werkgroep `buitenruimte' inventariseert de overlast door jongeren en onderneemt actie om overlast te verminderen. Het project digitale dienstverlening is in gang gezet. Aan de vestiging van de Leo Kannerschool (VSO/ZMOK) is meegewerkt.

Veiligheid en beheer leefomgeving

Het jaarplan `Integrale Veiligheid Teylingen' is vastgesteld. Met de komst van een vierde BOA wordt meer gesurveilleerd. De nota handhaving is vastgesteld. Er is een concept opleidings- en oefenplan rampenbestrijding vastgesteld. De kwaliteitsmeter `Veilig Uitgaan' is ontwikkeld.

Bestuur

Met de investeringsstrategie Holland Rijnland is ingestemd. Er is een drietal wijkschouwen georganiseerd. Onder de bewoners van 't Lage Land is een enquête gehouden. Het project 'Gast in de raad' is gestart. De gemeenteraad is gestart met `vernieuwend vergaderen' en de vergaderingen zijn `live' te volgen op internet.

WAT HEEFT HET GEKOST?

In 2007 was EUR 53,7 miljoen geraamd om alle reguliere taken en speciale projecten uit te voeren. De rekening 2007 sluit met een voordelig saldo van EUR 1,8 miljoen.

Het positieve verschil van EUR 1,8 miljoen wordt voornamelijk veroorzaakt door:

* De budgetten 2007 die naar 2008 worden overgeheveld ad EUR 624.000;

* Diverse mutaties in de diverse programma's. Wij noemen de belangrijkste posten:

Nadelen in
2007

De geraamde opbrengst zandwinning is niet gehaald (EUR 280.000)

De kosten leerlingenvervoer bedragen meer dan geraamd (EUR 180.000)

De opbrengst belastingen is lager (EUR 130.00)

Verrekening BTW compensatiefonds voorgaande jaren(oude gemeenten) (EUR 230.000)

Voordelen in 2007

Een bedrag voor bijzondere uitgaven voor de kosten van de herindeling is niet uitgegeven (EUR 515.000).

Terugontvangst omzetbelasting bouw sportaccommodaties (EUR 130.000)

De totale WMO-uitgaven bedragen minder dan geraamd (EUR 77.000)

De kosten jeugdgezondheidszorg 2007 (gemeenschappelijke regeling gezondheidszorg) waren te hoog geraamd (EUR 200.000)

De algemene uitkering gemeentefonds valt mee (EUR 130.000)

RECHTMATIGHEID

Over het jaar 2006 kon de gemeente nog niet aantonen dat ze rechtmatig hadden gehandeld. In 2007 is er hard gewerkt aan het opstellen van procedures rondom financiële regelgeving en de naleving daarvan met als doel over 2007 wèl een goedkeurende rechtmatigheidverklaring te krijgen van de accountant. Met de genomen maatregelen is het mogelijk gebleken om deze goedkeurende verklaring te verkrijgen. Een prestatie waar de gemeente trots op is.

BEHANDELINGSPROCEDURE

De behandeling van de jaarrekening is als volgt:

24 juni 2008: Commissie Welzijn

25 juni 2008: Commissie Ruimte

26 juni 2008: Commissie Bestuur, Financiën & Toerisme

10 juli 2008: Raadsbehandeling

WEBSITE

De Programmarekening 2007 is te vinden op de gemeentelijke website www.teylingen.nl onder de kop Bestuur en vervolgens Begroting of direct via deze link.