Ministerie van Buitenlandse Zaken

Kamerbrief inzake nadere informatie over sluiting van scholen in Hebron door de Israëlische autoriteiten

09-06-2008 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Tijdens het Algemeen Overleg RAZEB met de Vaste Kamercommissie van Buitenlandse zaken op 21 mei jl. en 23 april jl. vroegen respectievelijk het lid Voordewind (CU) en Van Bommel (SP) om nadere informatie over sluiting van scholen in Hebron door de Israëlische autoriteiten. Ik kan u hierover als volgt berichten.

Het Israëlische leger (IDF) vaardigde in februari jl. een militair bevel uit inzake sluiting voor drie jaar van alle panden van de Islamic Charity Society (ICS) in Hebron en confiscatie van eigendommen van ICS. Op grond van het bevel werden een meisjesschool, een aan ICS gelieerde NGO, alsmede een bibliotheek en twee bakkerijen gesloten. Tevens werden huurders van ICS, veelal lokale ondernemers, gesommeerd de door hen gehuurde panden te sluiten en de inventaris te verwijderen.

De IDF zou tot deze maatregelen hebben besloten omdat ICS gelieerd zou zijn aan Hamas, het gedachtegoed van Hamas zou verspreiden en geld naar Hamas zou overmaken.

ICS is in 1962 opgericht teneinde hulp te verschaffen aan minderbedeelde inwoners van Hebron en omgeving. ICS verzorgt onder meer onderwijs, gezondheidszorg en kinderopvang en verstrekt tevens voedsel en kleding. ICS is door de Palestijnse Autoriteit erkend en ontvangt financiële steun uit particuliere en (non-) gouvernementele bronnen, zoals de EU, het Wereldvoedselprogramma (WFP) en het Rode Kruis.

ICS ontkent de beschuldigingen van de IDF en heeft een rechtszaak bij het Israëlische Hooggerechtshof aangespannen tegen de maatregelen van de IDF.

Nederland zal deze kwestie blijven volgen.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl