Provincie Overijssel

Provincies krijgen meer taken

Met de decentralisatie van een aantal concrete rijkstaken naar de provincies is de basis gelegd voor een bestuursakkoord tussen rijk en provincies voor de periode van 2008 tot 2011.

Het Interprovinciaal Overleg heeft uit naam van de provincies een akkoord bereikt met het rijk. Het akkoord - een decentralisatie-agenda
- versterkt het profiel en de rol van de provincies op ruimtelijk-economisch terrein en op het gebied van cultuur, zoals de commissie Lodders half maart al adviseerde. Verder dragen de provincies 600 miljoen euro bij aan een verlichting van de rijksbegroting.

Trots
Steeds vaker werken provincies als gebiedsregisseur aan integraal regionaal omgevingsbeleid. Waar het rijk de nationale kaders stelt op het terrein van ruimtelijke ordening, milieu, landelijk gebied, natuur, water, mobiliteit, economie en cultuur, zijn het de provincies die op het regionale niveau de lange termijnontwikkeling vormgeven en de beleidsagenda formuleren. Het bestuursakkoord versterkt deze rolverdeling. De provincie Overijssel is dan ook trots op het bereikte resultaat. De gedeelde mening is dat het akkoord zowel het Rijk als de provincie ruimte geeft om resultaten te boeken. Er is meer sprake van samenhang in de rol van de provincies en er spreekt vertrouwen uit in elkaar.

Voorstellen
De voorstellen voor versterking van de positie van de provincie en voor decentralisatie naar de provincie hebben onder meer betrekking op de overdracht van enkele rijkswegen en vaarwegen, de gelden voor de stads- en dorpsvernieuwing voor de kleinere gemeenten (ISV), regionale uitvoeringsprojecten van de nota Ruimte, bodemsanering, externe veiligheid en de natuurwetgeving. Op cultureel terrein gaat het om afspraken over versterking van de provinciale rol bij de (modernisering van de) monumentenzorg, de Regionale Historische Centra en de Friese taal. Er zijn in totaal zes departementen bij betrokken BZK, VROM, V&W, OCW, EZ en LNV.

Rietkerk
Rietkerk, die namens de provincie Overijssel zitting heeft in het IPO bestuur, maakte deel uit van de IPO-delegatie die de onderhandelingen met het rijk heeft gevoerd. Het bestuursakkoord wordt aan Provinciale Staten voorgelegd voor akkoord. Planning is om dit nog voor het zomerreces te doen.

Lees het complete persbericht op: www.ipo.nl
Lees het nieuwe bestuursakkoord.