Milieukeur

Glyfosaat op verhardingen

Publicatie Criteria voor toepassing van onkruidbestrijdingsmiddelen op basis van glyfosaat op verhardingen.

SMK publiceerde op 9 juni 2008 het certificatieschema met de `Criteria voor toepassing van onkruidbestrijdingsmiddelen op basis van glyfosaat op verhardingen'. De criteria in het certificatieschema zijn opgesteld om de emissie van glyfosaat richting oppervlaktewater te beperken en zijn een onderdeel van het certificatieschema Barometer Duurzaam Terreinbeheer. Het certificatieschema gaat in per 1 juni 2008 en is geldig tot 1 maart 2009.

Is certificatie bij toepassing van glyfosaat nu wettelijk verplicht? Het College voor de toelating gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft tot nu toe geen besluit genomen over de (voorgenomen) wettelijk verplichte certificatie bij toepassing van glyfosaat. De criteria zijn gebaseerd op de DOB-richtlijnen (duurzaam onkruidbeheer op verhardingen) die zijn ontwikkeld door Plant Research International. Het wettelijk gebruiksvoorschrift (WG/WA) verplicht nu al deze DOB-richtlijnen te gebruiken bij professionele toepassing van glyfosaat op verhardingen. Bij certificatie wordt door een externe partij - een certificatie instelling - gecontroleerd of aan de DOB-richtlijnen wordt voldaan. Diverse opdrachtgevers, met name gemeentelijke overheden, hebben inmiddels in hun aanbestedingsvoorwaarden certificatie als voorwaarde voor toepassing vastgelegd.

Certificeren
Onafhankelijke certificatie-instellingen controleren of de toepassing van glyfosaat op verhardingen voldoet aan de gestelde criteria. Terreinbeheerders die in aanmerking willen komen voor het certificaat `Toepassing van onkruidbestrijdingsmiddelen op basis van glyfosaat op verhardingen' kunnen contact opnemen met de certificatie-instellingen KIWA en/of SGS:

KIWA, Postbus 70, 2280 AB Rijswijk, tel.: 06-53932810, mevrouw S. van de Beek (sietske.vanderbeek@kiwa.nl).

SGS, Postbus 200, 3200 AE Spijkenisse, tel.: 0181-693289, mevrouw J. Schrauwen(jolanda.schrauwen@sgs.com).

Op verzoek kunnen deze certificatie-instellingen een offerte uitbrengen.
Voor vragen heeft kunt u contact opnemen met SMK, Herman Docters van Leeuwen (hdoctersvanleeuwen@smk.nl, 070 3586300).

Download hier het Certificatieschema Barometer Duurzaam Terreinbeheer, onderdeel `Criteria voor toepassing van onkruidbestrijdingsmiddelen op basis van glyfosaat op verhardingen'.

Laatst gewijzigd: 09 juni 2008