Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Cramer trekt EU initiatief financiering nieuw klimaatakkoord

09-06-2008

Minister Cramer is erin geslaagd een belangrijke doorbraak te bereiken in de financiering van een nieuw klimaatakkoord in Kopenhagen volgend jaar.

De milieuminister riep tijdens de milieuraad in Luxemburg vorige week haar Europese collega's bijeen en kreeg hen achter haar idee voor de financiering van een nieuwe VN-klimaatovereenkomst.

Haar initiatief bestaat uit:


- het klimaatbestendig maken van een hele serie subsidies en belastingen;


- het maken van harde technologie- en labelingafspraken met de Europese industrie;


- het samenvoegen en vergroenen van bestaande en toekomstige enorme geldfondsen van internationale banken (Wereldbank, EIB e.d) en individuele landen, inclusief ontwikkelingsgelden;


- het doorpakken met marktinstrumenten als emissiehandel, veiling en handelsinstrumenten ten faveure van duurzame energie, vooral in opkomende landen als China, India en Brazilië.

Met ondersteuning van haar Franse, Britse, Duitse, Zweedse, Poolse en Deense collega's en EU-commissaris Dimas gaat Cramer een uitgewerkt plan lanceren tijdens de Informele EU Milieu- en Energieraad in Parijs (van 3 tot 5 juli) en vanaf daar verder naar een informele mondiale top in september. Zowel bedrijfsleven als milieubeweging zullen gevraagd worden zich bij het initiatief aan te sluiten. Later in het jaar moet het dan onderdeel gaan uitmaken van de officiële onderhandelingen voor een klimaatakkoord in Kopenhagen in december 2009.