Unicef lanceert website met gratis lesmateriaal over kinderrechten 09 juni 2008, Den Haag - Op 10 juni lanceert Unicef een nieuwe website waarop lesmateriaal over kinderrechten gratis is te downloaden. De VN-kinderrechtenorganisatie ontwikkelde het lesmateriaal in samenwerking met de Stichting Onderwijs Maak je Samen. Het eerste lespakket voor groep 1 tot en met 8 gaat over de rechten van kinderen en kinderen in conflictgebieden. Vanaf nu is dit lesmateriaal voor iedere leerkracht te gebruiken vanaf de website www.unicef.nl/indeklas; via een banner komt de leerkracht op de speciale site.

Een grote wereldkaart fungeert als database en zal de komende jaren gevuld worden met lesmateriaal over allerlei onderwerpen over kinderen uit de hele wereld. Heel handig dus als de leerkracht een les besluit te geven over een bepaald thema of land. Bovendien kan Unicef op deze manier snel inspelen op de actualiteit.

Onderwijs Maak je Samen
Het lesmateriaal is voor alle groepen en ontwikkeld in samenwerking met Stichting Onderwijs Maak je Samen. De jonge organisatie maakt onder meer het digitale lesmateriaal voor Kidsweek Junior in de klas. Ze kenmerkt zich doordat haar medewerkers ook uit de onderwijspraktijk afkomstig zijn. Zo weten zij heel goed waar behoefte aan is. Het eindresultaat is hierdoor erg gebruiksvriendelijk voor de leerkracht. Zo staat bij elke opdracht vermeld op welke kerndoelen zij aansluit.

De handleiding geeft beknopte en doelgerichte informatie, zodat het materiaal direct inzetbaar is in de lespraktijk. De les voor iedere afzonderlijke groep bestaat uit een verhaal en drie opdrachten. De leerkracht besluit zelf of de kinderen alle opdrachten maken of maar een enkele. Daarnaast kan de les uitgebreid worden met een educatieve film of een PowerPoint-presentatie.

Vanaf 10 juni staat het lesmateriaal over het thema 'kinderen in conflictgebieden' online op www.unicef.nl/indeklas. In november wordt hier het thema 'schoon drinkwater' aan toegevoegd.


* * * *