Ministerie van Buitenlandse Zaken

Timmermans: Zwitserland op schema voor toetreding tot Schengen

09 jun 2008 | Zwitserland ligt goed op schema om in 2009 toe te treden tot het Schengen-gebied. Dat concludeerde staatssecretaris Timmermans maandag in Bern na afloop van zijn gesprek met de Zwitserse minister van Buitenlandse Zaken, mevrouw Calmy-Rey.

"De voorbereidingen voor toetreding tot het grensvrije Schengen-gebied verlopen naar wens. De grenzen met Zwitserland kunnen waarschijnlijk op 1 maart 2009 open gaan", aldus Timmermans.

De bewindspersonen spraken verder over de toekomstige samenwerking tussen Zwitserland en de Europese Unie. Calmy-Rey benadrukte in de nabije toekomst meer toenadering te willen zoeken tot de lidstaten van de EU, onder andere op het gebied van handel, vrij personenverkeer, fraudebestrijding en de bescherming van het milieu.

Timmermans: "De contacten tussen Zwitserland en de EU zijn nu al zeer intensief en daar hebben beide partijen voordeel van. We zullen de komende tijd goede afspraken maken om de bilaterale samenwerking met Zwitserland verder uit te bouwen."

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl