Gemeente Dirksland


Rekenkamercommissie tevreden over Dirkslandse Jaarstukken

In 2007 heeft de rekenkamercommissie Goeree-Overflakkee een onderzoek (quick scan) gedaan naar de leesbaarheid en de informatiewaarde van de jaarrekening en het jaarverslag 2006 van de gemeente Dirksland. De gemeente heeft de aanbevelingen die in dit rapport gedaan zijn ter harte genomen en deze toegepast op de jaarstukken over 2007. Deze jaarstukken zijn door de rekenkamercommissie met een dikke voldoende beoordeeld.

Rekenkamercommissie
De vier gemeenten op Goeree-Overflakkee hebben een gezamenlijke rekenkamercommissie ingesteld. Deze onafhankelijke commissie onderzoekt of het gemeentebestuur zijn werk efficiënt, effectief en volgens de wet doet. De commissie bepaalt zelf of op verzoek van de gemeenteraad de onderwerpen die ze onderzoekt. De commissie legt haar bevindingen, conclusies en aanbevelingen in openbare rapporten vast. Elk rapport wordt aan de gemeenteraad aangeboden. De leden van de rekenkamercommissie zijn door alle vier de gemeenteraden afzonderlijk benoemd.

Financiële jaarstukken 2007
De rekenkamer was positief over de jaarstukken 2006 en was van mening dat de documenten goed leesbaar zijn. De informatiewaarde van de jaarstukken was eveneens voldoende, maar kon op enkele punten verbeterd worden. Met deze opmerkingen en aanbevelingen in het achterhoofd zijn onlangs de jaarstukken 2007 doorgelicht.

De rekenkamercommissie stelt in haar rapport met genoegen vast dat het college van de gemeente Dirksland de aanbevelingen uit de quick scan 2006 ter harte heeft genomen. Door de opbouw van de programmabegroting 2007-2010 en de jaarstukken 2007 aan elkaar gelijk te maken is een vergelijking gemakkelijk te trekken. Ook de functie van de verschillende onderdelen van de jaarrekening en de relatie met de begroting zijn nu duidelijk toegelicht. Verder is de lay-out van de tabellen verbeterd, een kostenverdeelstaat en een verschillenanalyse ten opzichte van de begroting opgenomen. Om de begrijpelijkheid en de leesbaarheid nog verder te vergroten zijn wederom enkele aanbevelingen gedaan. Deze worden volgend jaar uiteraard weer verwerkt bij het opstellen van de jaarstukken 2008.