Gemeente Terneuzen

Terneuzen wacht op afronding onderzoeken

De inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) heeft naar alle Nederlandse gemeenten een brief gestuurd met daarin informatie en beschouwingen over de recente duikongevallen in Urk, Utrecht en Terneuzen. Daarin wordt tussentijds informatie uit het lopende onderzoek in Terneuzen medegedeeld. De gemeente Terneuzen heeft na het ongeval met Wim Matthijssen in maart, aangekondigd de afronding van de verschillende onderzoeken af te wachten, voordat de gemeente inhoudelijk zou reageren op informatie over het ongeval. Dit uitgangspunt blijft de gemeente hanteren. Dit omdat de onderzoeksresultaten nu nog niet volledig zijn en de gemeente de andere onderzoeken, van onder meer de Arbeidsinspectie, wil respecteren.De gemeente wil er niet aan voorbijgaan dat het duikongeval, waarbij hulp werd geboden in een politieonderzoek, door een samenloop van verschillende oorzaken een noodlottige afloop heeft gekend. De precieze oorzaken dienen bekeken te worden na de afronding van de onderzoeken.

Persverklaring van burgemeester Jan Lonink n.a.v. de brief van de IOOV:Aangezien deze tussentijdse resultaten ons nog een onvolledig inzicht geven in de feitelijkheden van het ongeval, kan de gemeente niet reageren op deze informatie. Alle onderzoeken moeten daarvoor eerst afgerond zijn.Als het gaat om de mening van de IOOV op het duiken in het algemeen, vind ik dat vooropgesteld moet worden dat duiken en het duiken van de brandweer in het bijzonder een complexe discipline is waar risicos aan verbonden zijn. Ik sluit daarbij aan bij de verklaring van de NVBR dat duiken een van de operationele kerntaken is van de brandweer, net als bijvoorbeeld het werken met gevaarlijke stoffen. Bestuurders en brandweer zijn constant bezig om deze kerntaken veiliger te maken en te verbeteren. Wij willen daarom lering trekken uit de onderzoeken om aan de hand daarvan alles te doen om de risicos waar mogelijk terug te dringen.Wij verwachten dat de verbeteringen het systeem van brandweerduiken in het algemeen kunnen raken. Wij vinden het daarom van belang dat er geen verschillende onderzoekskanalen ontstaan, maar dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (onder leiding van prof. mr. Pieter van Vollenhoven) het onderzoek op landelijk niveau trekt. Hierom heeft de gemeente reeds in een eerder stadium gevraagd. Dit voorstel is door de Onderzoeksraad opgevolgd. In de brief gaat de IOOV in op het duikongeluk, maar heeft het daarnaast ook over de werkwijze van de brandweer in het algemeen en noemt daarbij de vrijblijvende veiligheidscultuur van korpsen. Als reactie op deze kritische uitlatingen van de inspectie wil ik mijn vertrouwen uitspreken in de deskundigheid van het brandweerkorps van Terneuzen. De brandweer van Terneuzen is goed opgeleid en professioneel getraind. De gemeenteraad in Terneuzen heeft de laatste jaren geïnvesteerd in de kwaliteit van de brandweer, door aanschaf van extra materieel, veiligheidsmiddelen en menskracht. Het resultaat van die investeringen is tot uitdrukking gekomen in de hoogste score bij het kwaliteitsonderzoek naar de Zeeuwse brandweerkorpsen dat vorig jaar werd uitgevoerd en tevens in de audit van de Arbeidsinspectie in 2007.

Persverklaring van burgemeester Jan Lonink n.a.v. de brief van de IOOV:
Aangezien deze tussentijdse resultaten ons nog een onvolledig inzicht geven in de feitelijkheden van het ongeval, kan de gemeente niet reageren op deze informatie. Alle onderzoeken moeten daarvoor eerst afgerond zijn.
Als het gaat om de mening van de IOOV op het duiken in het algemeen, vind ik dat vooropgesteld moet worden dat duiken en het duiken van de brandweer in het bijzonder een complexe discipline is waar risicos aan verbonden zijn. Ik sluit daarbij aan bij de verklaring van de NVBR dat duiken een van de operationele kerntaken is van de brandweer, net als bijvoorbeeld het werken met gevaarlijke stoffen. Bestuurders en brandweer zijn constant bezig om deze kerntaken veiliger te maken en te verbeteren. Wij willen daarom lering trekken uit de onderzoeken om aan de hand daarvan alles te doen om de risicos waar mogelijk terug te dringen.
Wij verwachten dat de verbeteringen het systeem van brandweerduiken in het algemeen kunnen raken. Wij vinden het daarom van belang dat er geen verschillende onderzoekskanalen ontstaan, maar dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (onder leiding van prof. mr. Pieter van Vollenhoven) het onderzoek op landelijk niveau trekt. Hierom heeft de gemeente reeds in een eerder stadium gevraagd. Dit voorstel is door de Onderzoeksraad opgevolgd.
In de brief gaat de IOOV in op het duikongeluk, maar heeft het daarnaast ook over de werkwijze van de brandweer in het algemeen en noemt daarbij de vrijblijvende veiligheidscultuur van korpsen. Als reactie op deze kritische uitlatingen van de inspectie wil ik mijn vertrouwen uitspreken in de deskundigheid van het brandweerkorps van Terneuzen. De brandweer van Terneuzen is goed opgeleid en professioneel getraind. De gemeenteraad in Terneuzen heeft de laatste jaren geïnvesteerd in de kwaliteit van de brandweer, door aanschaf van extra materieel, veiligheidsmiddelen en menskracht. Het resultaat van die investeringen is tot uitdrukking gekomen in de hoogste score bij het kwaliteitsonderzoek naar de Zeeuwse brandweerkorpsen dat vorig jaar werd uitgevoerd en tevens in de audit van de Arbeidsinspectie in 2007.

Nadere informatie:
Daniël Rouw, 0115-455524 of 06-20424249.

Gemeente Terneuzen - T. 0115 455 000 - E. gemeente@terneuzen.nl |