Waterschap Zuiderzeeland


Persbericht, 9 juni 2008 2008/29

Vrienden van het Zuiderzeemuseum schenken serie Woven Willow

De Vereniging van de Vrienden van het Zuiderzeemuseum overhandigde op zaterdag 7 juni de serie Woven Willow, Conversation pieces for the table van Stefan Scholten & Carole Baijings aan het Zuiderzeemuseum. Deze serie, geïnspireerd op het klassieke ambacht van het vlechten van wilgentenen, is de laatste toevoeging aan de jubileummanifestatie van het Zuiderzeemuseum.

De voorzitter van de Vereniging Vrienden van het Zuiderzeemuseum, Ria Oosterop-van Leussen, overhandigde afgelopen zaterdag de collectie officieel aan het museum. Om 12.30 uur knipte zij het lint door van het mandenmakerpandje in het museumpark, de locatie waar het publiek vanaf nu de wilgencreaties kan bezichtigen.

Woven Willow past als gegoten in het vernieuwde beleid van het Zuiderzeemuseum. De collectie bevestigt het kenmerkende principe `van ambacht tot abstractie' dat het Nederlandse design zo succesvol maakt en dat dan ook telkens terugkeert in de presentaties van het vernieuwde Zuiderzeemuseum. De serie Woven Willow is een idee van producent Thomas Eyck.

Vereniging Vrienden
De Vereniging Vrienden richtte zestig jaar geleden het Zuiderzeemuseum op om de visserijcultuur te beschermen en behouden. Inmiddels heeft ze ruim 3.800 leden en steunt ze het museum onder andere bij de aanschaf van nieuwe objecten voor de collectie en de uitgave van catalogi. Dankzij de Vereniging Vrienden kon het Zuiderzeemuseum ook een verzameling hedendaagse keramische objecten van Studio Job aanschaffen.

Jubileummanifestatie
Het Zuiderzeemuseum viert zijn zestigjarige jubileum met een uitgebreide manifestatie die de nieuwe koers illustreert. Het vernieuwde museum legt verbanden, zoekt de wereld op en toont Nederland in al zijn facetten: kunst, cultuur, ontwerp, erfgoed, design en geschiedenis. Een groot aantal gerenommeerde kunstenaars, ontwerpers en gastconservatoren zet het jubileum luister bij met een tentoonstelling, installatie, kunstwerk of activiteit. Dit zijn onder meer Studio Job, Atelier van Lieshout, Hugo Kaagman, Keso Dekker, Koninklijke Tichelaar, Dick Hauser, Martin Bril, Gross. Max. en Piet Oudolf.

Kijk voor het volledige jubileumprogramma op www.zuiderzeemuseum.nl/jubileum.
---

Noot voor de redactie,