Gemeente Rotterdam
Gemeente Rotterdam: Activiteitenkalender B&W Rotterdam 9 t/m 15 juni 2008

Burgemeester Opstelten bestuurt kauwgumtram

Burgemeester Ivo Opstelten bestuurt op maandag 9 juni om 8.00 uur 's morgens de kauwgumtram. De burgemeester zal even in de huid kruipen van een trambestuurder, als aftrap van een campagne tegen kauwgum. Rotterdam zet zo haar volgende wapen in tegen de kauwgumvervuiling in de binnenstad. "Spuugzat van kauwgum in de stad" is de slagzin die Rotterdammers en bezoekers bewust moet maken dat kauwgum niet op straat hoort. De streefdatum van 1 juli, zoals de burgemeester voor ogen had, komt dichtbij en Roteb verwacht dit zeker te halen. De Hoogstraat, Lijnbaan, Oude Binnenweg, Kruiskade en Korte Lijnbaan zijn inmiddels klaar. Op de Meent en de Coolsingel zijn de kauwgumteams volop bezig. Na 1 juli gaan de kauwgumteams van Roteb door, naast het bijhouden van de binnenstad komt er een uitrol naar de omliggende wijken. Dit kauwgumproject zorgt niet alleen voor een schonere stad, bewustwording bij de Rotterdammers, maar ook voor werkgelegenheid evenals leer- en ervaringsplaatsen. Locatie aftrap: tramhalte voor het stadhuis aan de Coolsingel 40.

(Voor meer informatie: afdeling Communicatie Roteb, Kinga Kollár, tel. 010 ­ 267 83 87 of 06 ­ 10 92 28 10)

Wethouder Kaya neemt deel aan Remarque Forum 2.0

Wethouder Orhan Kaya (participatie en cultuur) neemt op maandag 9 juni van 9.00 tot 12.30 deel aan het Remarque Forum 2.0 in Villa Zebra, Stieltjesstraat 21. Het Remarque Institute maakt deel uit van New York University. Het instituut organiseert jaarlijks een Remarque Forum: een driedaagse, besloten conferentie voor talentvolle denkers en doeners uit Europa en Amerika. Remarque Forum breidt zich dit jaar uit naar Europa. Shervin Nekuee en Chris Keulemans (beiden schrijver en journalist) zijn gevraagd om een eerste Forum nieuwe stijl te organiseren in Rotterdam. Vijftien invloedrijke Rotterdammers en vijf buitenlandse deelnemers gaan in discussie over de verzorgingsstaat, de rol van kunst en cultuur in de samenleving en de spanning tussen collectieve en individuele vrijheid.

Op dinsdag 10 juni van 20.00 tot 22.00 uur is wethouder Kaya aanwezig bij de discussiebijeenkomst met Tariq Ramadan van het Remarque Forum in Staal WTC, Beursplein. Onderwerp van debat is: "De stad als laboratorium: burgers in een nieuwe stad".

(Voor meer informatie: Remarque Forum, Shervin Nekuee, tel. 06 ­ 5170 2444) of Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur, Liesbeth Levy, tel. 010 ­ 433 5846)

Wethouder Kriens ontvangt PvdA Tweede Kamer fractie

Wethouder Jantine Kriens (volksgezondheid, welzijn en maatschappelijke opvang) ontvangt op maandag 9 juni om 12.15 de PvdA Tweede Kamerfractie op het stadhuis aan de Coolsingel. Het werkbezoek staat in het teken van onderwerpen in het 'zorg-cluster', zoals het Elektronisch Kinddossier, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, Maatschappelijke Opvang, Huiselijk Geweld, Gezondheid in de Stad en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. De fractieleden bezoeken deskundigen en professionals bij o.a. het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld, een voorziening voor intensief beschermd wonen en een Centrum voor Jeugd en Gezin.

(Pers s.v.p. aanmelden bij: GGD Rotterdam-Rijnmond, Jelle Zeilstra, 010 ­ 433 9768 of 06 ­ 1299 2397)

Wethouder Karakus bij presentatie Rotterdamse 'Koopgoot II'

Wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) is op maandag 9 juni vanaf 14.00 uur aanwezig bij de onthulling van het ontwerp voor de Rotterdamse 'Koopgoot II'. Projectontwikkelaar Multi Vastgoed en architect Rem Koolhaas presenteren het revolutionaire ontwerp. De Rotterdamse 'Koopgoot II' realiseert een unieke verbinding tussen de Lijnbaan, het Binnenwegplein en de Beurspleintraverse, dat Rotterdam als architectuurstad naar een nog hoger niveau tilt. Het ontwerp omvat een innovatief multifunctioneel centrum met winkels, kantoren en entertainment dat kwaliteit, wereldklasse en de Rotterdamse eigenheid combineert. De presentatie is in het Nederlandse Architectuurinstituut (NAI) aan het Museumpark 25.

(Voor meer informatie: HVR Groep, Hiloua el Messaoudi, tel. 06 ­ 4704 9768)

Wethouder Kriens bij G4 presentatie actieprogramma huiselijk geweld

De vier grote steden, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht, presenteren op maandag 9 juni van 15.00 tot 18.00 uur hun actieprogramma "Naar een grootstedelijke aanpak van huiselijk geweld 2008-2012" aan minister Hirsch Ballin. De bijeenkomst vindt plaats bij het CAOP (kenniscentrum voor de publieke sector), Lange Voorhout 9-13 in Den Haag. Wethouder Jantine Kriens (welzijn, volksgezondheid en maatschappelijke opvang) vertegenwoordigt Rotterdam en zal haar reactie geven op het actieprogramma en aanbevelingen doen voor de verdere uitwerking ervan.

(s.v.p. vóór maandag 9 juni aanmelden bij: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Anja Pels, tel. 010 ­ 417 9428)

Wethouders Schrijer aanwezig bij debatforum Burgers in de nieuwe stad

Wethouder Dominic Schrijer, (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) is op dinsdag 10 juni van 11.00 tot 12.30 uur aanwezig bij het debatforum Burgers in de nieuwe stad. In Burgers in de nieuwe stad wordt de vraag gesteld of Rotterdam een voorbeeld is voor de rest van Europa. Vinden we hier uit hoe mensen kunnen samenleven in oude steden met een nieuwe bevolking? De groeipijnen van Rotterdam zijn exemplarisch voor veel grote steden in Europa aan het begin van de 21ste eeuw. Hoe combineren we de verzorgingsstaat en immigratie, hoe houden we de multiculturele stad veilig en vertrouwd zonder zero tolerance, welke rol spelen kunst en cultuur in een samenleving van uitersten? En hoe schrijven we een geschiedenis die de basis kan leggen voor het burgerschap van de toekomst? De organisatie ligt in handen van het Remarque Forum 2.0, dat bestaat uit denkers en doeners uit Rotterdam, Parijs, New York, Londen, San Diego en Austin. Locatie: Villa Zebra, Stieltjestraat 21 te Rotterdam.

(Voor meer informatie: Remarque Forum 2.0, Shervin Nekuee, tel. 06 ­ 51 70 24 44)

Wethouder Bolsius aanwezig bij persconferentie Nederlands Heren Volleybalteam

Wethouder Lucas Bolsius (financiën, sport en buitenruimte) is dinsdag 10 juni om 12.00 uur bij de persconferentie van het Nederlands Heren Volleybalteam. De conferentie is in het stadhuis aan de Coolsingel 40. Het Volleybalteam heeft inmiddels haar eerste, sportieve stappen richting de Olympische Spelen van 2012 in Londen gezet. Naast de wethouder zijn ook Hans Nieukerke (voorzitter Nederlandse Volleybal Bond), Joop Alberda (technisch directeur Nederlandse Volleybal Bond) en bondscoach Peter Blangé aanwezig om een toelichting te geven.

(Voor meer informatie: Nederlandse Volleybal Bond, Susan van Leeuwen, tel. 06 ­ 1251 7690)

Wethouder Karakus aanwezig op Provada vastgoedbeurs

Wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) is op woensdag 11 juni vanaf 10.15 uur aanwezig op de Provada vastgoedbeurs in de RAI in Amsterdam. Provada vastgoedbeurs is van 10 t/m 12 juni en dient als ontmoetingspunt voor institutionele beleggingsfondsen, banken, aannemers, woningcorporaties, gemeenten, projectontwikkelaars, architecten, makelaars, de overheid en huurders/gebruikers.

(Voor meer informatie: OntwikkelingsBedrijf Rotterdam, Ria de Jongste, tel. 010 ­ 205 2898)

Wethouders Harbers en Kriens presenteren plannen Zorgeconomie

De wethouders Mark Harbers (economie, haven en milieu) en Jantine Kriens (Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang) geven op woensdag 11 juni om 15.00 uur een toelichting op de visie en het uitvoeringsprogramma 'Medisch en Zorg 2008 ­ 2010' van de Gemeente Rotterdam. Ze doen dit tijdens de bijeenkomst 'De toekomst van de Rotterdamse Zorgeconomie' in Hotel Stroom aan de Lloydstraat 1 in Rotterdam. Tijdens de bijeenkomst gaan verschillende spelers uit de Rotterdamse zorgsector met elkaar in gesprek over de toekomstige economische ontwikkelingen binnen de sector. De gemeente Rotterdam en de Economic Development Board Rotterdam (EDBR) hebben de handen ineen geslagen om samen met verschillende partijen Rotterdam als zorgstad verder te ontwikkelen. Het medisch cluster is één van de prioriteiten binnen het economisch beleid van de gemeente Rotterdam.

(Voor meer informatie: Bestuursdienst, afdeling Concerncommunicatie, Odie van Eupen, tel. 010 - 417 3835 of 06 ­ 5107 4786)

Wethouders Harbers bij preview City Media Rotterdam

Wethouder Mark Harbers (economie, haven en milieu) is op woensdag 11 juni om 16.15 uur aanwezig bij de preview van het nieuwe digitale medium City Media Rotterdam in De Schiecentrale aan de Lloydstraat 5 in Rotterdam. Via een centraal platform en op uiteenlopende innovatieve beelddragers, laat City Media Rotterdam het virtuele spiegelbeeld zien van de stad. Tijdens de presentatie is alvast een preview van de programmering te zien: nieuws, kunst en cultuur, sport, entertainment, architectuur, kortom wat leeft in de stad. Komend najaar vindt de officiële lancering van het project plaats. Met het project wil Rotterdam door effectieve benutting van het glasvezelnetwerk de creatieve economie in de stad en innovatie in nieuwe media verder stimuleren. Versterking van het creatieve cluster is één van de economische speerpunten van de gemeente Rotterdam. Rotterdam City Media is een samenwerkingsproject van de gemeente Rotterdam en de RET. Samen met marktpartijen en andere gemeentelijke diensten zorgen het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam en de RET voor de realisatie van het project.

(Voor meer informatie: Bestuursdienst, afdeling Concerncommunicatie, Odie van Eupen, tel. 010 - 417 38 35 of 06 ­ 51 07 47 86)

Wethouder Kriens presenteert jaarcijfers Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld

Wethouder Jantine Kriens (welzijn, volksgezondheid en maatschappelijke opvang) presenteert donderdag 12 juni de jaarcijfers van het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld 2006/2007 tijdens een bijeenkomst van 9.00 tot 11.30 uur met een feestelijk tintje. Aanleiding is het bereiken van een mijlpaal: in iedere deelgemeente is nu een Lokaal Team Huiselijk Geweld actief. De GGD-Rotterdam Rijnmond bestrijdt huiselijk geweld door inzet van gespecialiseerde lokale zorgnetwerken. Rotterdam heeft landelijk gezien hiermee een vooruitstrevende aanpak van huiselijk geweld op de kaart gezet. De bijeenkomst vindt plaats in de Paleiszaal van Pompgebouw De Esch, Rijnwaterstraat 11.

(Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Anja Pels, tel. 010 ­ 417 9428)

Wethouder Schrijer spreekt op congres Bouwstenen voor een nieuw stedenbeleid

Wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) is op donderdag 12 juni om 13.30 uur aanwezig bij het congres Bouwstenen voor een nieuw stedenbeleid. Wethouder Schrijer spreekt samen met wethouder Hans Luiten van de gemeente Zaanstad tijdens de workshop Stad, regio en arbeid. De workshop gaat over de raakvlakken tussen het arbeidsmarktbeleid, economische structuurversterking en een daarop afgestemd onderwijsbeleid, over ondernemerschap, arbeidsparticipatie en opleidingskansen. Tijdens het congres wordt door de deelnemers op creatieve wijze gekeken naar de toekomst van de kansen en mogelijkheden van de stad en de arbeidsmarkt. Het Nicis Institute organiseert het congres, dat bestemt is voor ministers, kamerleden en bestuurders uit de steden. Locatie: World Forum Convention Center, Churchillplein 10 in Den Haag.

(Voor meer informatie: Nicis Institute, mevr. F. Seghers Martins, tel. 070 ­ 344 09 62)

Wethouder Bolsius opent 'Verborgen Tuinen'

Wethouder Lucas Bolsius (Financiën, Sport en Buitenruimte) opent donderdag 12 juni om 11.00 uur het evenement 'Verborgen Tuinen' in Educatieve Tuinen De Enk, aan de Enk 182. Verborgen Tuinen vindt dit jaar voor de achtste keer plaats op zaterdag 14 en zondag 15 juni. Bijzondere en verborgen tuinen, die meestal gesloten zijn voor het publiek, openen speciaal voor dit evenement hun poorten. Het accent in het programma ligt op de privé-tuinen. Daarnaast zijn ook gemeenschappelijke en openbare tuinen te bezichtigen. Speciaal voor het Rotterdam Groenjaar is het thema voor het evenement 'Eetbaar Groen'. In vele tuinen kunnen bezoekers op diverse manieren kennismaken met eetbare bloemen en planten.

(Voor meer informatie: Verborgen Tuinen, Nora van der Wal, tel. 06 ­ 3390 1235)

Wethouder Kaya neemt boeken over cultuureducatie in ontvangst

Cultuurwethouder Orhan Kaya neemt op vrijdag 13 juni om 16.30 uur twee boeken in ontvangst over kunst- en cultuureducatie in Lantaren / Venster in de Gouvernestraat. Het eerste boek is getiteld: "Kijk ik kan zilver maken" en gaat over kunsteducatie op de Brede School in Rotterdam. Het tweede boek heeft als titel "10 jaar Cultuurtraject voor het Rotterdamse onderwijs". Daarna geeft Orhan Kaya de aftrap voor het SKVR weekeinde "UIT je kunst". Diverse zalen in Lantaren / Venster zijn dat weekeinde gevuld met kunst en passie van en voor Rotterdammers.

(Voor meer informatie: SKVR, Dirk Monsma, tel. 06 ­ 5384 2338)

Wethouder Kaya geeft startschot zomerronde Opzoomer Mee

Zaterdag 14 juni om 12.30 uur geeft wethouder Orhan Kaya (participatie en cultuur) in de Van der Sluijsstraat (zuidelijk deel) het startschot voor de zomerronde van Opzoomer Mee. De Van der Sluijsstraat is een actieve Opzoomerstraat. De straat is al jaren actief en heeft samen met de bewonersvereniging Provenierswijk het Rozenproject in de buurt geïnitieerd. De straat organiseert jaarlijks kinderactiviteiten en 'werken in de straat' (vegen, tuinieren, schilderen). Ook hebben de buurtbewoners contacten opgebouwd met de moskee op de hoek van de Van der Sluijsstraat en de Obreenstraat om het burennetwerk uit te breiden. Orhan Kaya zal samen met Richard Scalzo (portefeuillehouder deelgemeente Noord) een Opzoomertaart aansnijden.

(Voor meer informatie: Opzoomer Mee, Irene van Lem, tel. 010 ­ 213 1055)

Wethouder Kaya opent La City '08 en reikt Stoere Vrouwen prijs uit

Wethouder Orhan Kaya (participatie en cultuur) opent zaterdag 14 juni om 21.00 uur La City '08 op het Schouwburgplein. Die zaterdag is het Schouwburgplein het toneel van een enorm doek, kwasten, acrobatiek, kleur, muziek en dans. Rotterdam wil met La City '08 laten zien dat zij ruimte biedt aan de ontwikkeling en versterking van de positie van vrouwen. Hierbij worden cultuur, creativiteit, winkel- en ontmoetingsplekken, buitenruimtes en veiligheid onder de aandacht gebracht door middel van evenementen en activiteiten. Om 20.45 uur is de prijsuitreiking van de Stoere Vrouwen Verkiezing van NL10.

(voor meer informatie: Advies, Organisatie en Evenementen Carolien de Graaf, tel. 078 ­ 619 2421 of 06 ­ 2297 3790)

En verder...

brengt wethouder Mark Harbers (economie, haven en milieu) een werkbezoek aan Canada en de Verenigde Staten. De wethouder bezoekt van 13 tot 18 juni een aantal voorbeeldprojecten op het gebied van duurzame gebiedsontwikkeling, watermanagement, bouwen op water, die van belang zijn voor de ontwikkeling van de stadshavens in Rotterdam. De Gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam N.V. zetten de komende jaren een ambitieus programma in gang om de stadshavens van Rotterdam een nieuwe invulling te geven. Belangrijke doelstellingen zijn versterking van de economische structuur van haven en stad én het creëren van aantrekkelijke en hoogwaardige woon- en werkmilieus.

noot voor de redactie/