Raad van State


maandag 9 juni 2008
10.00 uur
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan "Stuwwalrand parkzone Zuid, 1e partiële herziening" van de gemeente Apeldoorn. Het plan voorziet in de uitbreiding van het bedrijventerrein Kieveen dat ten noordoosten van de kern Loenen ligt. Onder meer de Gelderse Milieufederatie en de vereniging Vrienden van Oosterhuizen zijn het niet eens met het plan. Zij vrezen onder meer voor geluidsoverlast tot over de Loenense Beek als gevolg van de uitbreiding van het bedrijventerrein Kieveen. Het bestemmingsplan heeft ook betrekking op de recreatieparken De Valouwe en Bospark Beekbergen in Beekbergen. De exploitant van beide parken komt ook tegen het goedkeuringsbesluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt het aantal recreatiewoningen en trekkershutten dat in het plan maximaal is toegestaan, te laag. Ook is hij het niet eens met verschillende voorschriften die in het plan zijn opgenomen voor de recreatiewoningen. De zitting gaat ook over de bouwvergunning die het gemeentebestuur van Apeldoorn heeft verleend voor een tweede woning op een perceel aan Het Pompje in Oosterhuizen. De Vereniging Vrienden van Oosterhuizen is het niet eens met de bouw die ook in het bestemmingsplan is toegestaan. (zaaknummers 200704749/1 en 200707675/1)

10.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Gelderland heeft verleend aan EnergieCombinatie Bergerden voor de uitbreiding van zijn elektriciteitsvoorziening voor het glastuinbouwcomplex Bergerden in Lingewaard. Het bedrijf verstookt gas en biobrandstoffen. De Gelderse Milieufederatie komt tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vreest voor negatieve effecten van het verstoken van de biobrandstoffen. Verder vindt de milieufederatie onder meer dat de uitstoot van stikstof aan een maximum had moeten worden verbonden. (zaaknummer 200706660/1)
12.00 uur
van Noord-Holland van het bestemmingsplan "Den Oever" van de gemeente Wieringen. Het plan maakt de bouw van 100 woningen, een zorgcomplex en een brede school ten westen van de kom van Den Oever mogelijk. De oostzijde van Den Oever grenst aan de Waddenzee. Een aantal omwonenden, de Stichting Landschapszorg Wieringen en de Milieufederatie Noord-Holland komen tegen het goedkeuringsbesluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat er meer onderzoek naar de gevolgen van het plan voor de natuur had moeten worden verricht. Verder vinden zij dat het college er rekening mee had moeten houden dat de nieuwbouw op beschermde grond (reliëf van keileem) komt te liggen. Verder vrezen zij onder meer voor negatieve effecten voor watervogels in het nabijgelegen Natura 2000-gebied de Waddenzee. (zaaknummer 200705873/1) Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.