Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen ontmoet buitenlandadviseurs Amerikaanse presidentskandidaten

08 jun 2008 | De Amerikaanse presidentsverkiezingen bieden een kans om de betrekking tussen Nederland en Europa, de Verenigde Staten te vernieuwen en verdiepen.

Dat zei minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) in Washington na gesprekken met de belangrijkste buitenlandadviseurs van de twee overgebleven presidentskandidaten, Barack Obama en John McCain. "Van isolationisme, zoals in vorige campagnes soms het geval was, is nu geen sprake. Beiden benadrukten het belang van samenwerking met hun bondgenoten in Europa en elders."

Minister Verhagen sprak in de Nederlandse residentie afzonderlijk met Randy Scheunemann, buitenlandadviseur van McCain, en Anthony Lake, die dezelfde positie bekleedt in het campagneteam van Obama. Naast de transatlantische relatie stonden de strijd tegen het terrorisme, non-proliferatie, het vredesproces in het Midden-Oosten, energiezekerheid en klimaatverandering op de agenda.

"Nederland en Verenigde Staten zijn natuurlijke bondgenoten," aldus Verhagen. " We delen dezelfde grondwaarden, en dat stijgt uit boven de politieke waan van de dag. Dat betekent niet dat we nooit verschil van mening hebben. De VS hebben de onder deze president niet altijd met Europa opgetrokken. Dat is de afgelopen anderhalf jaar veranderd, en ik hoop dat die verandering doorzet."

Minister Verhagen sprak verder over de Amerikaanse buitenlandse politiek met de vooraanstaande republikeinse senator Chuck Hagel, en over het verdere verloop van de verkiezingscampagne met de onafhankelijke politieke commentatoren Stuart Rothenberg en Norm Ornstein.

Verhagen verklaarde voor na afloop dat hij met een positief gevoel uit Washington vertrekt. "In de eerste plaats vanwege de gesprekken met president Bush en minister van Buitenlandse Zaken Rice, met wie de samenwerking uitstekend is, maar ook omdat de presidentskandidaten bereid lijken een nieuwe stap te zetten in de relaties tussen de VS en hun bondgenoten."

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl