Provincie Limburg

Persberichten

Noord-Limburg organiseert in 2010 de Special Olympics

Tijdens de sluitceremonie van de Special Olympics in Amsterdam op 8 juni is bekend gemaakt dat Noord-Limburg dit evenement in 2010 gaat organiseren. Het is de eerste keer dat een aantal gemeenten de handen ineen hebben geslagen om de Special Olympics te organiseren. De betrokken gemeenten zijn Arcen en Velden, Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Meerlo-Wanssum, Helden, Maasbree, Sevenum, Venlo en Venray. Daarnaast hebben MEE en Dichterbij vanaf het begin een belangrijke rol gespeeld en blijven als belangrijke partners nauw betrokken bij de organisatie van de Special Olympics 2010.

Bidprocedure
De Special Olympics zijn de nationale Olympische Spelen voor verstandelijk gehandicapten en worden elke twee jaar georganiseerd. Het programma in 2010 vindt plaats op 4, 5 en 6 juni en biedt de ruim 2000 sporters uit deze doelgroep de mogelijkheid om in wedstrijdverband te sporten in diverse takken van sport, zoals zwemmen, atletiek, judo, paardrijden en voetbal. Eind 2007 hebben de 11 Noord-Limburgse gemeenten gezamenlijk een bidboek ingezonden om zo de Special Olympics 2010 naar Noord-Limburg te halen. De meeste gemeenten werken reeds samen in het project Iedereen kan sporten. Op basis van dit bidboek werd Noord-Limburg geselecteerd als kanshebber. Op 14 april bracht de bidcommissie een bezoek aan Noord-Limburg om de diverse sportaccommodaties te bezoeken.

Venlo, Helden en Venray locaties voor het hoofdevenement De activiteiten van het hoofdevenement worden verdeeld over sportaccommodaties in Venlo, Helden en Venray. Pendelbussen worden ingezet om de locaties met elkaar te verbinden. In alle andere gemeenten wordt een omvangrijk side events programma opgesteld met onder andere clinics, demonstraties en een Olympische tour door de participerende gemeenten. In stadion de Koel komt iedereen bij elkaar voor de openings- en sluitceremonie. Dit is tevens de plek waar de winnende deelnemers in stijl worden gehuldigd en feest kunnen vieren in het Hero House.

Investering voor de toekomst
De gemeenten en de Provincie Limburg denken dat de organisatie van de Special Olympics een stevige impuls kan zijn voor de profilering van de regio Noord-Limburg, en dat de spin-off van de Special Olympics naar sportstimulering van verstandelijk gehandicapten groot kan zijn. Velen kunnen immers actief meedoen aan de Olympics. De Provincie is bereid gevonden de organisatie van de Special Olympics 2010 financieel te ondersteunen.

6-6-2008 14:24