Ingezonden persbericht


"De fraudeur is mannelijk, intelligent en een Big Spender"

Registeraccountant geeft tijdens de "Jour Fix" van de Nederlands-Duitse Businessclub Kleve uitleg over financieel-economische criminaliteit

Oplichterij, diefstal, verduistering, productpiraterij, declaratie- of inkoopfraude: jaarlijks wordt er niet alleen in Nederland voor miljoenen euro aan de huishoudingen van ondernemingen onttrokken. In Nederland gaan verzekeraars inmiddels uit van vijf miljoen delicten per jaar, de schade hierdoor bedraagt meer dan een miljard euro. Niettemin wordt hiervan nauwelijks aangifte gedaan, is de ervaring van Maarten-Jeroen den Boer, registeraccountant en partner bij SBV Forensic Auditing. "In 70 procent van de gevallen wordt er geen aangifte gedaan", zei Den Boer in zijn speech tijdens de "Jour Fix" van de Nederlands-Duitse Businessclub Kleve. Alleen al omdat de bedrogen ondernemers hoopten, toch ooit nog een gedeelte van het aan hun bedrijf onttrokken geld terug te zien. Met je (vroegere) medewerker achter de tralies is dit echter een stuk lastiger.

Een op de vijf Nederlandse bedrijven wordt volgens Den Boer slachtoffer van fraude. 70 procent van de gevallen van diefstal, verduistering of declaratiefraude wordt bij toeval ontdekt, vertelde de forensisch expert aan zijn toehoorders. 90 procent van de directeuren zijn van mening fraude zelf te kunnen ontdekken. Hoe ontstaat fraude, met welk daderprofiel hebben we het te maken en welke preventiemethodes bestaan er? "We hebben het hier te maken met een combinatie van drie factoren", zei Den Boer: "gelegenheid, rationalisatie en druk. Gelegenheid creëer je door open deuren of niet gecodeerde computersystemen in je bedrijf. Vervolgens heb je de redenatie van iemand die vindt dat hij recht heeft op promotie, maar steeds gepasseerd wordt. Daarnaast zijn er medewerkers met een emotionele of wellicht financiële druk." Een daderprofiel hebben Den Boer en zijn staf in de loop van de jaren ook ontwikkeld. "De fraudeur is mannelijk, intelligent, hebberig, nieuwsgierig, egoïstisch, een harde werker, een regelbreker, een klager en Big Spender." Om hiertegen effectief op te kunnen treden, zo Den Boer, "moet je preventief te werk gaan": door een duidelijke normenstelling binnen het bedrijf, door het inrichten van controlesystemen, door het sluiten van open deuren.

Risicobeheersing bestaat volgens de bedrijfsfilosofie van Maarten-Jeroen den Boer naast onderzoek en herstel van fraude voor een belangrijk deel uit preventie. De registeraccountant en zijn staf ontwikkelen concepten, die bedrijven resistent moeken maken tegen welke vorm van fraude dan ook. "Klanten stellen vast dat zulke dingen gebeuren en willen door middel van preventief onderzoek in kaart brengen, wat er in hun bedrijf theoretisch allemaal zou kunnen gebeuren. Hier gaat het om vragen als: hoe is dat bij ons geregeld en hebben we een afdoende systeem van controles en maatregelen in huis om dit soort onwenselijke incidenten

te voorkomen", lichtte Den Boer een van de mogelijke opdrachttrajecten toe. "Want het terughalen van door fraude onttrokken geld is vaak toch een stuk moeilijker."

Nederlands-Duitse Businessclub Kleve
Website: www.denis.org
Kontaktperson: José de Baan,
E-Mail: businessclub@denis.org

Nedex Consult GmbH & Co. KG
Geschäftsführung: Nedex Consult Verwaltungs-GmbH
vertreten durch Nies Strick
Siemensstraße 31
D-47533 Kleve
Amtsgericht Kleve HRA: 3055
Tel: 0049-2821-7757-0
Fax: 0049-2821-7757-75
Website: www.nedex.de
E-mail: nedex@nedex.de


---- --